Rovana Plumb plange din tomberon: „Raman europarlamentar. In CE, mi-as fi reprezentat tara cu profesionalism si demnitate”

politica

Rovana Plumb a emis, marti dimineata, un comunicat de presa in care anunta ca „ramane europarlamentar al Romaniei”, acuzand ca „am fost scoasa din cursa de standarde duble si de jocuri politice”.

„Multumesc premierului Viorica Dancila si Guvernului Romaniei pentru sprijinul acordat pe tot parcursul procesului de numire a comisarului european. Au stiut cu totii ca mi-as fi reprezentat tara cu profesionalism si demnitate pe tot parcursul mandatului.

Multumiri speciale tuturor specialistilor din DG Move pentru suportul de care au dat dovada in toata aceasta perioada.

Am fost scoasa din cursa de standarde duble si de jocuri politice facute, din nefericire, si cu ajutorul unor colegi romani.

Ceea ce mi s-a intamplat a fost o nedreptate, dar am, ca de fiecare data, puterea de a merge mai departe.

Am votul a milioane de romani care au sustinut PSD la europarlamentare si carora le multumesc inca o data.

Raman europarlamentar al Romaniei si voi continua sa apar drepturile si interesele tarii mele in orice situatie”, arata Plumb intr-un comunicat de presa.

Prim-ministrul Viorica Dancila a declarat luni seara ca va face o noua propunere de comisar european, dar a sustinut ca Rovana Plumb „nu se afla in niciun conflict de interese”.

„Noi vom face o noua propunere de comisar european, iar in ceea ce priveste invitatia la consultari adresata de presedinte ii raspund ca voi veni de indata, acelasi ‘de indata’ cu care si dumnealui a decis sa numeasca ministrii interimari, conform deciziei Curtii Constitutionale, care a stabilit ca presedintele a incalcat Constitutia”, a precizat premierul, intr-o declaratie de presa sustinuta la sediul PSD.

Potrivit Vioricai Dancila, „conform legislatiei nationale, Rovana Plumb nu se afla in niciun conflict de interese”.

„In legislatia europeana un astfel de cadru nu doar ca nu este clar reglementat, dar situatia sa a fost supusa unui joc politic ce lasa loc de interpretari. Nu exista un conflict dovedit, nu exista un motiv solid pentru aceasta respingere”, a subliniat ea.

Sefa Guvernului a vorbit despre un „lobby agresiv” ca propunerea Romaniei de comisar european sa nu treaca de audieri. „Vedem atacuri furibunde, campanii de discreditare si in esenta, o adevarata lupta cu interesele Romaniei”, a spus ea. Respectiva „campanie de denigrare”, dupa cum a sustinut sefa Executivului, a fost dusa de presedinte si partidele de Opozitie. „Am vazut din partea presedintelui si a partidelor de Opozitie o campanie de denigrare si un atac asupra candidatului propriei tari de o agresivitate fara margini si o lipsa de ratiune totala”, a punctat ea.

Premierul a aratat ca, in acest context, „Comisia JURI se afla la originea unui conflict intre legislatia nationala din Romania si cea europeana, conflict ce depaseste competentele inscrise in regulamentul de procedura al Parlamentului, precum si in Tratatul Uniunii Europene”.

Conform lui Dancila, „atitudinea Comisiei juridice a fost profund incurajata de opozitia din Romania, in frunte cu presedintele Iohannis, care anunta cu o ora inaintea deciziei ca doreste consultari pe tema nominalizarii unui nou comisar european”.

„Sa nu uitam nici de lobby-ul negativ exercitat de liderul grupului europarlamentar Renew Europe, Dacian Ciolos, impotriva Romaniei. Sa nu uitam ca presedintele Comisiei juridice este membru al grupului condus de domnul Ciolos. Sa il intrebam si pe domnul Dacian Ciolos ce demersuri a intreprins in acest sens si care este, mai exact, influenta dumnealui in ceea ce priveste decizia de astazi”, a spus premierul.

Luni, Comisia de afaceri juridice a Parlamentului European (JURI) a respins candidatura Rovanei Plumb la postul de comisar european pentru Transporturi.

Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis premierului Viorica Dancila o scrisoare prin care o invita miercuri la consultari pe tema nominalizarii persoanei pentru functia de comisar european. „In temeiul dispozitiilor art. 80 si ale art. 86 din Constitutie, va invit pentru consultari miercuri, 2 octombrie, ora 12,00, la Palatul Cotroceni. Consultarile vizeaza aspecte legate de nominalizarea persoanei pentru functia de membru al Comisiei Europene. Aceasta chestiune reprezinta o problema urgenta si de importanta deosebita pentru statul roman”, spune seful statului.

Mai mult despre:


Comentarii: