news

RTV, inca o amenda pentru show-ul Danei Budeanu si din cauza preotului Valentin Guia: „Delir religios, antieuropean, ultranationalist”

Consiliul National al Audiovizualului a sanctionat, miercuri, postul Romania TV, cu o amenda de 10.000 de lei din cauza incalcarii prevederilor legislatiei audiovizuale prin difuzarea unor afirmatii xenofobe ale preotului Valentin Guia si ale unor declaratii ale Danei Budeanu despre primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Intrunit in sedinta publica, Consiliul National al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare intocmite de directia de specialitate ca urmare a sesizarilor primite si a decis sa aplice o amenda de 10.000 de lei postului Romania TV, deoarece radiodifuzorul a incalcat prevederile art. 47 alin. (2), ale art. 64 alin. (1) lit. a) precum si pe cele ale art. 40 alin. (5) din Codul audiovizualului la difuzarea emisiunilor „Stirile Romania TV” din data de 5 iulie, ora 15,00, si „Breaking News” din 31 iulie, orele 21,00 si 22,00, potrivit unui comunicat al CNA.

Propunerea a fost facuta de Dorina Rusu (membru CNA), care a calificat afirmatiile preotului Valentin Guia drept un „delir religios, antieuropean si ultranationalist”, impotriva sanctiunii votand Monica Gubernat, Valentin Jucan si Nicolae Balasa.

„Este un delir religios, antieuropean, nationalist, ultranationalist si vreau sa va intreb de ce moderatorul nu tempereaza. De ce nu intervine editorul pentru ca nu poti sa-l lasi asa sa spuna orice. (…) De asemenea, as vrea sa va intreb care e motivul pentru care, vazand ce spune Dana Budeanu in acea interventie a ei online, dumneavoastra ati preluat-o in emisiunea de pe 31 a saptea, in care a spus ca Clotilde Armand este ‘animala, nesimtita’? Eu inteleg ca oamenii sunt suparati ca sunt sobolani si nu se ridica gunoiul, dar asta nu inseamna ca la emisiunile de televiziune trebuie sa fie preluate materiale cu acest tip de limbaj”, a spus Dorina Rusu, citata de Agerpres.

Reprezentantul postului Romania TV, Roxana Niculescu, a sustinut ca remarcile preotului nu faceau obiectul reclamatiei, fiind deja discutate intr-o sedinta anterioara a Consiliului.

„Daca va uitati, reclamatia era facuta pentru ora 21,00. Colegii dumneavoastra de la monitorizare au dus mai departe si au cautat si in ora 22,00. Si am spus de la inceput ca e un deja vu. Subiectul era parada din 15 august pe care l-ati analizat, da? (…) Este vorba de luna iulie, iar acest subiect al paradei din 15 august s-a mai discutat. Daca este acum sa luam fiecare emisiune si separat, o facem”, a spus Niculescu.

Intrebata de Monica Gubernat la ce face referire cand se refera la xenofobie, Dorina Rusu a raspuns: „Asa cum e prezentata in aceasta interventie a preotului, Uniunea Europeana este un organism strain, care incearca sa ne impuna noua ceva si noi suntem in genunchi; si noi trebuie sa ne revenim si sa fim demni si sa nu mai acceptam sa nu mai fie Sodoma si Gomora peste noi. Deci, din cauza a ce se intampla la Comunitatea Europeana. Sigur ca si noi suntem europeni, dar dansul nu considera asa. Dansul considera ca este un element strain, care vrea sa ne impuna noua si noi nu trebuie sa stam in genunchi”.

Codul de reglementare a continutului audiovizual stipuleaza in articolul 47 – (2) ca „este interzisa difuzarea in programele audiovizuale a oricaror forme de manifestari rasiste, antisemite sau xenofobe”.

Articolul 40 – (2) din acelasi Cod prevede ca, „in cazul in care acuzatiile prevazute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie sa respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune conditii nediscriminatorii de exprimare pana la finalul aceluiasi program in cadrul caruia s-au facut acuzatiile”. „In situatia in care persoana vizata refuza sa prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. (…) (5) Moderatorii, prezentatorii si realizatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta”, se arata in Cod.

Totodata, art. 64 – (1) din Codul audiovizualului precizeaza ca „in virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie sa respecte urmatoarele principii: a) asigurarea unei distinctii clare intre fapte si opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment sa fie corecta, verificata si prezentata in mod impartial si cu buna-credinta”.

In aceeasi sedinta au fost sanctionate cu somatie publica:

* Romania TV pentru emisiunea „Romania la raport” din 14 iulie, difuzata fara a se tine cont de dispozitiile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului;

* Telestar 1 pentru incalcarea prevederilor art. 27 din Legea audiovizualului nr. 504/2002 si ale art. 135 alin. (4) din Codul audiovizualului (monitorizare: perioada 7 – 8 iulie)

In urma analizarii rapoartelor intocmite de Directia Control, membrii Consiliului au decis sa sanctioneze cu cate o somatie publica posturile:

* Turda TV (Turda/Cluj) pentru ca nu a respectat dispozitiile art. 40 alin. (2) la difuzarea, in cadrul editiei informative din data de 6 iulie, a stirii cu titlul „Opozitia nu vrea bani publici pentru sportul turdean – Primarul promite sprijin neconditionat pentru sportivi”;

* NCN (Cluj-Napoca/Cluj) pentru emisiunea „Vroom vroom” din 23 septembrie, in cadrul careia au fost incalcate prevederile art. 29 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului, potrivit carora: „Comunicarile comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie sa respecte urmatoarele conditii: a) sa poata fi usor identificate ca atare, comunicarile audiovizuale cu continut comercial mascat fiind interzise”. La stabilirea sanctiunii s-a retinut si nerespectarea dispozitiilor art. 18 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului („Nu pot fi difuzate in intervalul orar 6,00 – 23,00 productii care prezinta: (…) b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscene”).

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: dana budeanu

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

16 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

16 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

16 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

6 ore ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

16 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

16 ore ago