externe

Rusia a devenit „partenerul mai mic” al Chinei, afirma fostul premier britanic Liz Truss

China faciliteaza invazia rusa in Ucraina, indiferent de eforturile Beijingului de a juca rolul de pacificator, potrivit fostului premier britanic Liz Truss, care a declarat pentru Newsweek ca natiunile occidentale nu trebuie sa-i acorde presedintelui Xi Jinping o influenta nejustificata in modelarea finalului conflictului.

Razboiul din Ucraina mareste apropierea dintre Moscova si Beijing, despre care unii observatori sustin ca pregateste terenul pentru o alianta completa „dragon-ursulet” – chiar daca exista inca multe domenii de divergenta ruso-chineza.

„Cred ca este foarte reala”, a declarat Truss pentru Newsweek cu privire la aceasta proto-alianta, la Summitul pentru democratie de la Copenhaga, desfasurat luni in capitala Danemarcei. „Cred ca presedintele Xi Jinping a fost cel care a descris-o ca fiind ‘o prietenie fara limite’. Si este din ce in ce mai clar ca Rusia este acum partenerul junior al Chinei. Iar China este, din punctul meu de vedere, principala amenintare cu care se confrunta lumea.”

Rusia are putini sustinatori convinsi ai dezastruoasei sale invazii a Ucrainei, care la randul ei este doar cea mai recenta faza a unui conflict armat care a inceput cu preluarea de catre Moscova a Crimeei si a unor parti din Donbas in 2014.

China s-a prezentat ca o parte neutra si un potential mediator, dar retorica Bejingului a fost intelegatoare fata de motivatiile Rusiei. Refuzul indelungat al Beijingului de a vorbi cu Kievul, mentinand in acelasi timp un contact strans cu Kremlinul, a subliniat ceea ce unii au descris drept „neutralitate pro-rusa”.

Pe fondul izolarii economice a Rusiei de catre Occident, China si-a extins importurile de energie ruseasca si exportul catre Rusia de tehnologie cu dubla utilizare – vitala pentru masina militara a Moscovei – acum indisponibila pentru Rusia din surse occidentale.

Se crede ca Beijingul s-a abtinut pana acum de la un sprijin militar pentru Rusia, desi rapoartele indica multiple intalniri militare cu usile inchise in timpul si dupa recenta vizita a lui Xi la Moscova.

„Cred ca ei ajuta foarte mult Rusia sa faca fata sanctiunilor cu care se confrunta”, a declarat Truss pentru Newsweek. „Si nu a fost o coincidenta faptul ca razboiul din Ucraina a fost pornit imediat dupa ce s-au incheiat Jocurile Olimpice de iarna din China”.

„Ele fac parte integranta din aceeasi problema cu care ne confruntam”, a adaugat Truss, referindu-se la lupta democratiilor liberale impotriva autoritarismului in crestere. „Nu puteti separa aceste doua amenintari”.

„Daca Putin ar avea succes in Ucraina, ceea ce nu cred ca va avea, acest lucru ar da o sustinere eforturilor lui Xi in Taiwan. Si daca China ar avea succes in ambitiile sale, atunci asta ar ajuta Rusia. Aceste lucruri sunt inseparabile”.

„Trebuie sa fim foarte atenti”, a spus Truss. „Bineinteles, in cele din urma, decizia cu privire la ceea ce trebuie facut ar trebui sa fie decizia presedintelui ucrainean [Volodimir] Zelenski. Este in cele din urma o decizie a poporului ucrainean. Dar trebuie sa fim foarte atenti sa nu ajungem sa dam Chinei o influenta asupra securitatii europene sau o influenta asupra Taiwanului.”

Marea Britanie a fost mult timp o destinatie favorita pentru banii murdari ai Rusiei si un loc de joaca pentru familiile unor figuri de top de la Kremlin. Capitala si-a castigat porecla de „Londongrad” datorita entuziasmului sau pentru o parte din averile ilicite ale clasei oligarhilor rusi care au fost obtinute din saracia regionala post-sovietica.

Influenta rusa a ajuns pana la varful institutiilor politice si de afaceri britanice. Partidul Conservator, in special, a fost acuzat ca a acceptat donatii importante din partea unor personalitati legate de Kremlin. Fostul prim-ministru Boris Johnson, de exemplu, a fost acuzat pentru propriile sale contacte cu rusi influenti si pentru presupusa suprimare a unui raport privind amestecul rusesc in politica britanica.

Razboiul Rusiei impotriva Ucrainei a provocat o oarecare reglare de conturi. Londra a inghetat aproximativ 60 de miliarde de dolari in active rusesti de cand a inceput invazia, la 24 februarie 2022, desi criticii spun ca mai sunt multe de facut.

Truss a recunoscut ca guvernele britanice nu au reusit sa abordeze corect aceasta problema. „Critica mea cu privire la ceea ce noi, ca Occident, am facut gresit, este ca, timp de prea multi ani, am permis ceea ce facea Putin si am furnizat finantarea – fie prin cumpararea de gaz sau prin alte mijloace – pentru ca el sa savarseasca aceste activitati ingrozitoare, in Ucraina sau in alta parte”, a spus ea.

„De asta cred ca trebuie sa fim atenti ca, indiferent ce se va intampla in viitor in Rusia, nu ar trebui sa mai permitem niciodata acest tip de regim”. Acest lucru include, a spus Truss, confiscarea activelor rusesti inghetate – ale statului si ale oligarhilor – si utilizarea resurselor pentru a ajuta Ucraina.

Londra, a adaugat Truss, nu ar trebui sa faca aceleasi greseli cu China care, in ultimul deceniu, a preluat in proprietate active britanice in valoare de aproximativ 180 de miliarde de dolari, inclusiv centrale nucleare.

Truss, atat ca ministru de externe, cat si timp de 44 de zile ca prim-ministru, a adoptat o pozitie dura fata de China. Succesorul ei, prim-ministrul Rishi Sunak, a dat o lovitura aparenta predecesoarei sale la scurt timp dupa preluarea mandatului, cand a declarat ca guvernul sau va „tine piept concurentilor nostri, nu cu o retorica grandioasa, ci cu un pragmatism robust”.

In strategia de aparare actualizata a Marii Britanii, dezvaluita in martie, Sunak a descris China ca fiind o „provocare care defineste o epoca”, dar nu a catalogat Beijingul drept o „amenintare”.

Intrebata daca a fost ingrijorata de abordarea lui Sunak, Truss a raspuns: „Ma ingrijoreaza faptul ca trebuie sa ne asiguram ca ne reducem dependenta de China. Acest lucru este esential”.

„Intotdeauna exista presiuni – si acest lucru nu se intampla doar in Marea Britanie, ci chiar in vest, acest lucru se intampla si in Europa si in SUA – din partea intreprinderilor care fac afaceri in China, a organizatiilor care aduc investitii chinezesti in Marea Britanie sau in alte tari. Si cred ca trebuie sa rezistam acestei presiuni.”

„Aceste campanii constante de dezinformare, utilizarea cercetarii involuntare, de exemplu, activitatile institutelor Confucius; cred ca exista tot felul de probleme pe care trebuie sa le abordam.”

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

16 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

16 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

16 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

6 ore ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

16 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

16 ore ago