Rusia a distrus un satelit cu o racheta. Mii de fragmente pun in pericol acum Statia Spatiala Internationala. Reactie dura a SUA

externe

Statele Unite au condamnat luni cu fermitate tragerea unei rachete anti-satelit de catre Rusia, care a provocat mii de reziduuri ce reprezinta un pericol inclusiv pentru astronautii de pe Statia Spatiala Internationala, transmite AFP, citata de Agerpres.

„Mai devreme in cursul zilei de astazi, Rusia a efectuat in mod iresponsabil un test de distrugere a unei rachete anti-satelit cu ascensiune directa impotriva unuia din propriii sateliti”, a declarat Ned Price, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, care a descris comportamentul Moscovei drept „periculos si iresponsabil”.

Conform oficialului american, aceasta actiune „a generat peste 1.500 de reziduuri orbitale trasabile si sute de mii de bucati mai mici de resturi care acum ameninta interesele tuturor natiunilor”.

Fara sa doreasca sa comenteze despre posibile masuri de retorsiune, Ned Price a spus ca Statele Unite „vor sa precizeze ca nu vor tolera acest gen de activitate”.

Aceasta actiune „demonstreaza in mod clar ca afirmatiile Rusiei, potrivit carora se opune militarizarii spatiului, sunt inselatoare si ipocrite”, a adaugat el.

Purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby, a declarat ca „ingrijorarea imediata este legata de reziduuri, care acum plutesc si ar putea deveni un pericol, inclusiv pentru Statia Spatiala Internationala”.

„Urmarim indeaproape tipul de mijloace pe care Rusia pare ca doreste sa le dezvolte”, a adaugat el.

Luni dimineata cei sapte astronauti de la bordul Statiei Spatiale Internationale au fost nevoiti sa se refugieze in navele andocate pentru a se pregati de o eventuala evacuare.

Comentarii: