analize

Rusia a inconjurat Ucraina pe trei laturi. Scenariile SUA privind modul in care ar putea decurge invazia

Rusia a adunat peste 100.000 de soldati in apropierea granitei Ucrainei in ultimele saptamani, potrivit estimarilor SUA, ceea ce a generat temeri din partea oficialilor occidentali si ucraineni din domeniul informatiilor ca o invazie ar putea fi iminenta.  Rusia a creat puncte de presiune pe trei laturi ale Ucrainei – in Crimeea la sud, pe partea rusa a granitei dintre cele doua tari si in Belarus la nord, arata CNN.

Iata cele trei fronturi pe care Ucraina si Occidentul le urmaresc si miscarile recente ale Rusiei detectate in fiecare dintre ele.

O atentie foarte mare este acordata regiunilor separatiste Donetk si Luhansk, unde fortele ucrainene si separatistii sustinuti de Rusia se afla in conflict din 2014. Cea mai importanta ipoteza a celor care urmaresc miscarile rusesti este ca Moscova ar putea spori puterea militara pe care o detine deja in regiune, facand astfel din estul Ucrainei cea mai usoara pozitie din care sa lanseze o invazie.

Imaginile din satelit obtinute de CNN arata ca o baza mare din Yelnya, care detinea tancuri, artilerie si alte blindate rusesti, a fost in mare parte golita, echipamentele fiind aparent mutate mult mai aproape de granita in ultimele zile.

Cantitati mari de armament au fost mutate in baza la sfarsitul anului 2021 inainte de a disparea – inclusiv aproximativ 700 de tancuri, vehicule de lupta de infanterie si lansatoare de rachete balistice. Videoclipuri din retelele de socializare arata o parte din aceste echipamente in trenuri si pe drumuri mult mai la sud, in regiunea Briansk, care este aproape de Ucraina. Blindatele si vehiculele provin in mod identificabil de la aceleasi unitati care au fost prepozitionate la Yelnya.

Intre timp, intensificarea activitatii in regiunile Kursk si Belgorod, care se invecineaza cu nord-estul Ucrainei, a sporit ingrijorarile. „Observam un aflux masiv de vehicule si personal in Kursk”, a avertizat pe Twitter Konrad Muzyka, expert in urmarirea miscarilor militare la Rochan Consulting.

Phillip Karber, de la Fundatia Potomac din Washington, care a studiat, de asemenea, in detaliu miscarile trupelor rusesti, a declarat luna aceasta pentru CNN: „Cea mai puternica formatiune ofensiva a Rusiei – Armata Intai de Tancuri, care in mod normal este stationata in zona Moscovei – s-a deplasat spre sud 400 de kilometri si se aduna in zona optima pentru o ofensiva blindata rapida pe ruta de invazie Kursk-Kiev”.

Au crescut, de asemenea, ingrijorarile legate de o ampla acumulare de trupe rusesti in Belarus, o tara strans aliata a Moscovei care ar putea oferi o alta cale de intrare in Ucraina. Rusia si Belarus au inceput joi 10 zile de exercitii militare comune, a caror amploare si sincronizare a starnit temeri in Occident.

Se crede ca desfasurarea Moscovei in Belarus va fi cea mai mare desfasurare in aceasta tara de la Razboiul Rece incoace, cu „un numar estimat de 30.000 de trupe de lupta, forte de operatiuni speciale Spetsnaz, avioane de lupta, inclusiv SU-35, rachete Iskander cu dubla capacitate si sisteme de aparare aeriana S-400”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la 3 februarie.

Este, de asemenea, cel mai mare exercitiu pe care fortele armate belaruse l-au desfasurat in orice moment al anului, potrivit Centrului pentru Studii Strategice si Internationale (CSIS). Ministerul rus al Apararii a sustinut ca scopul exercitiilor, denumite „Allied Resolve-2022”, include respingerea „agresiunii externe”.
Unii analisti se tem ca aceasta acumulare indica un plan rusesc de a se indrepta spre Kiev dinspre nord. Un diplomat european a declarat pentru CNN la inceputul acestei luni ca masificarea fortelor este o „mare, mare ingrijorare”, mentionand ca aceasta ar fi piesa lipsa de care Moscova ar avea nevoie pentru a lansa un atac rapid asupra capitalei ucrainene.

Imaginile din satelit publicate de Maxar par sa arate ca armata rusa are desfasurari avansate in mai multe locatii din Belarus. Desfasurarile sunt probabil legate de exercitiile comune, dar alte fotografii arata taberele care sunt stabilite in apropierea granitei cu Ucraina, la sute de kilometri de locul unde au loc exercitiile.

Cu toate acestea, daca Rusia s-ar concentra pe granita cu Belarus ca punct de intrare in Ucraina, traseul ar fi plin de dificultati. Soldatii rusi ar trebui sa lupte cu mlastinile Pinsk, cunoscute si sub numele de mlastinile Pripet, una dintre cele mai mari zone umede din Europa, care se afla la granita dintre Belarus si Ucraina – un teren dens, plin de ape si cu paduri dese, care se intinde pe o suprafata de 104.000 de kilometri patrati. Aceasta regiune a impiedicat fortele naziste in timpul Operatiunii Barbarossa, invazia sortita esecului a Germaniei asupra Uniunii Sovietice, in 1941.
Potrivit Institutului pentru Studiul Razboiului, „mlastinile pot fi dificil, in unele locuri probabil imposibil de traversat pentru fortele mecanizate atunci cand sunt umede”.

Peninsula anexata de Rusia in 2014 ar oferi un teren de desfasurare natural pentru orice noua operatiune, dar nu este clar daca Moscova ar incerca sa lanseze o actiune in Ucraina din Crimeea.

O mare desfasurare de trupe si echipamente a fost observata de Maxar, care apreciaza ca peste 550 de corturi pentru trupe si sute de vehicule au ajuns la nord de capitala Crimeii, Simferopol.

Apoi, o noua desfasurare a fost identificata de Maxar pentru prima data joi in apropierea orasului Slavne, pe coasta de nord-vest a Crimeei, inclusiv vehicule blindate. Aceste noi desfasurari au fost observate in aceeasi zi in care mai multe nave de razboi rusesti au sosit la Sevastopol, principalul port al Crimeei. Ministerul rus al Apararii a postat joi imagini cu sase nave mari de debarcare amfibie in port.

Marina ucraineana a raspuns ca „Rusia continua sa militarizeze regiunea Marii Negre, transferand nave de debarcare suplimentare pentru a pune presiune asupra Ucrainei si a lumii”.

Orice miscare in sudul Ucrainei ar putea fi ajutata de trupele din Transnistria, regiunea separatista din Moldova sustinuta de Rusia, unde a fost raportata, de asemenea, o consolidare.

Analistii CSIS spun ca trupele rusesti ar putea incerca o lovitura de stat in Odesa, un oras portuar ucrainean situat la nord-vest de Crimeea, „navigand cu amfibii direct in portul Odesa si intrand direct in oras”.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

8 ore ago

Constanta: Un copil de 9 ani a cazut intr-o fantana fara apa. Doi adulti au incercat sa-l scoata si nu au mai putut iesi nici ei. Pompierii i-au salvat pe toti trei

Pompierii din cadrul ISU Dobrogea au intervenit, luni, in localitatea Mireasa din judetul Constanta, unde…

8 ore ago

Donald Tusk: Noua persoane arestate sub suspiciunea de sabotaj in numele serviciilor de informatii ruse

Premierul polonez Donald Tusk a declarat ca noua persoane au fost arestate sub suspiciunea de…

8 ore ago

706 de persoane cu numele Kyle s-au reunit in Texas. Nu a fost suficient pentru un record mondial

O incercare a orasului Kyle, Texas, de a dobori recordul mondial pentru cea mai mare…

8 ore ago

SUA spun ca Iranul a cerut ajutor dupa accidentul de elicopter in care a murit presedintele tarii, Ebrahim Raisi. Alegeri pe 28 iunie

Autoritatile iraniene au convenit sa organizeze alegerile prezidentiale pe 28 iunie, dupa moartea presedintelui Ebrahim…

8 ore ago

Campionatul european de surf pentru blanosi si tovarasii lor umani

Zeci de surferi cu blana si tovarasii lor umani au venit pe o plaja din…

9 ore ago