Rusia a nationalizat filialele companiilor Bosch si Ariston. Indignare la Berlin si la Roma: „O dovada in plus a nepasarii Rusiei fata de legile si regulile internationale”

externe

Kremlin

Germania si Italia au reactionat cu furie la decizia presedintelui Vladimir Putin de a plasa filiala Bosch BSH Household Appliances si filiala rusa a companiei italiene de tehnica de incalzire Ariston Thermo Group sub „supravegherea provizorie” a grupului Gazprom, relateaza Der Spiegel.

„Condamnam administrarea obligatorie care a fost ordonata si ne rezervam dreptul de a reactiona in continuare in stransa coordonare cu Italia”, a declarat Ministerul de Externe din Germania. Guvernul italian l-a convocat pe ambasadorul rus.

„Guvernul cere clarificari cu privire la nationalizarea grupului Ariston Thermo”, a declarat ministrul italian de Externe, Antonio Tajani.

Italia lucreaza, de asemenea, la aceasta chestiune „cu Bruxelles, in colaborare cu Germania”, a mai spus el.

Un purtator de cuvant al UE a condamnat actiunile Moscovei ca fiind „o dovada in plus a nepasarii Rusiei fata de legile si regulile internationale”.

Vineri, la Moscova a fost publicat un decret prin care Putin a transferat controlul tuturor actiunilor Ariston de la companiile rusesti catre Gazprom Household Systems, o filiala a gigantului rus de stat Gazprom.

Afectate sunt filiala Ariston Thermo Rus, care apartine Ariston Holding NV, si compania BSH Household Appliances, care apartine BSH Hausgerate GmbH.

Intrebata, o purtatoare de cuvant a BSH Hausgerate GmbH a declarat ca firma se afla in prezent in discutii cu Gazprom Household Systems si nu a dorit sa comenteze in acest moment decizia Rusiei. BSH nu mai exporta aparate de uz casnic si piese in Rusia, a declarat purtatoarea de cuvant a companiei pentru agentia de presa AFP.

Grupul Ariston s-a declarat „extrem de surprins” de acest decret. „Asteptam o explicatie pentru aceasta actiune neasteptata”, a afirmat compania, intr-un comunicat.

De la inceputul razboiului rus de agresiune impotriva Ucrainei, Moscova a confiscat filialele rusesti ale mai multor companii occidentale. Printre acestea se numara gigantul alimentar Danone si producatorul de bere Carlsberg.

In aceste cazuri, autoritatile ruse fac referire la preluarea „controlului provizoriu” si il prezinta ca un raspuns la sanctiunile occidentale impotriva companiilor rusesti. Oficialii guvernamentali occidentali si unele dintre companii au condamnat „nationalizarea” de catre Moscova a companiilor private.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: