Rusia a pierdut atat de multi bani din cauza razboiului din Ucraina incat acum vrea sa-i taxeze si pe oligarhi. Moscova vrea sa stranga 3,6 miliarde de dolari

externe

Vladimir Putin, vizita, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite

Pentru a finanta in continuare razboiul din Ucraina, Kremlinul impune o taxa exceptionala pentru marile companii rusesti si pentru proprietarii lor oligarhi, scrie Business Insider.

Rusia a aprobat un proiect de lege pentru a aplica un impozit exceptional de pana la 10% pentru marile companii rusesti, potrivit unui anunt facut marti de Ministerul de Finante al tarii.

Aceasta vizeaza companiile care au obtinut anual profituri de peste 1 miliard de ruble, sau 11,9 milioane de dolari, incepand cu 2021, conform anuntului.

Aceasta taxa ar putea strange aproximativ 300 de miliarde de ruble, sau 3,6 miliarde de dolari, a declarat Andrei Belousov, prim-vicepremier, intr-un interviu acordat postului de televiziune RBC, a relatat marti agentia de presa Interfax.

Belousov a declarat pentru postul de televiziune de afaceri RBC ca taxele au fost propuse chiar de companii.

„Ei inteleg ca au avut profituri exceptionale uriase pentru 2021 si 2022”, a spus Belousov, potrivit Interfax. „Am mult respect [pentru antreprenori]. Multi dintre ei sunt adevarati patrioti, indiferent de ceea ce spun oamenii despre ei. Ei se identifica foarte strans cu tara”.

Ministerul de Finante al Rusiei a precizat in anunt ca taxele vor fi folosite pentru cheltuieli sociale, fara a oferi alte detalii.

Si, in timp ce anuntul nu a specificat ce companii ar putea fi afectate de taxe, analistii au declarat pentru Financial Times ca sectoarele ingrasamintelor si metalelor din Rusia sunt candidatii probabili.

Desi energia rusa se confrunta cu sanctiuni si boicoturi din partea multor natiuni occidentale si a aliatilor lor, tara este inca un exportator important de marfuri, in special in agricultura si unele materii prime industriale.

Timur Nigmatullin, analist la compania rusa de investitii Finam, a declarat pentru FT ca se asteapta ca informatiile despre taxele exceptionale sa fie „opace” pentru a reduce probabilitatea ca aceste companii sa fie sanctionate.

Nu este prima data cand Rusia impune taxe exceptionale pentru a finanta razboiul din Ucraina. Anul trecut, a impus o astfel de taxa gigantului energetic Gazprom dupa ce preturile la gazele naturale au urcat la maximele ultimilor ani in urma invaziei Rusiei in Ucraina.

Gazprom a inregistrat profituri record in prima jumatate a anului 2022, dar profitul net pe intregul an a scazut cu 40% fata de anul precedent din cauza majorarii taxelor de catre Kremlin in a doua jumatate a anului.

Cu toate acestea, preturile energiei au scazut acum la nivelurile de dinainte de razboi din cauza temerilor legate de recesiune.

Veniturile din energie ale Rusiei au fost afectate major de restrictiile radicale impotriva exporturilor sale, in special dupa ce Uniunea Europeana – un client important al energiei rusesti – a interzis importul de petrol brut rusesc incepand cu 5 decembrie.

In primul trimestru din 2023, Rusia a inregistrat un deficit de aproape 2.400 de miliarde de ruble – inversand brusc un excedent de peste 1 miliard de ruble in primul trimestru din 2022. Tara a inregistrat o scadere de 45% a veniturilor trimestriale din energie, pana la 1.640 de miliarde de ruble, conform datelor publicate de Ministerul rus de Finante la 7 aprilie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: