Rusia a predat Coreei de Nord un ofiter care a incercat sa evadeze. Ofiterul lucra pentru „Biroul de sabotaj pentru prabusirea inamicului”, cel mai probabil va fi executat de regimul lui Kim Jong Un

externe

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a emis un ordin prin care solicita repatrierea in forta a unui ofiter al „Biroului de sabotaj pentru prabusirea inamicului”, care a fost retinut la consulatul nord-coreean din Vladivostok dupa ce a fost prins incercand sa dezerteze.

Potrivit unei surse Daily NK, Kim a emis ordinul „nr. 1” prin care cere repatrierea ofiterului – identificat ca fiind maiorul Choe Kum Chol – la jumatatea lunii ianuarie.

Potrivit sursei, ordinul spunea ca Choe trebuie sa fie repatriat in Nord, indiferent de starea sa mentala si chiar daca este mort.

Potrivit Voice of America, Choe – un specialist in criptologie IT din cadrul Unitatii 563 a Biroului de sabotaj pentru prabusirea inamicului – pregatea o cerere de azil la Agentia ONU pentru Refugiati (UNHCR) din Moscova dupa ce a incercat sa dezerteze in iulie. El a disparut dupa ce a fost arestat de cinci ofiteri de politie rusi in Razdolnoe, un oras de langa Vladivostok, la 20 septembrie.

Potrivit sursei Daily NK, desi Choe a fost retinut la consulatul nord-coreean din Vladivostok inca din septembrie, abia in decembrie Kim Jong Un a aflat despre acest lucru.

Agentii Ministerului Securitatii Statului si ai „Biroului de sabotaj pentru prabusirea inamicului” dislocati in Rusia au incercat, se pare, sa rezolve problema in liniste, considerand ca nu este nimic mai mult decat o simpla tentativa de dezertare a unui ofiter de nivel inferior.

Choe ar fi un specialist in criptare, cu un doctorat de la Universitatea de Tehnologie Kim Chaek.  Choe a fost, de fapt, un specialist IT care a digitalizat informatii secrete in timpul serviciului militar si ar fi sustras o parte din aceste informatii prin intermediul unui colaborator inainte de dezertarea sa.

In consecinta, autoritatile nord-coreene au ajuns sa considere tentativa sa de dezertare ca fiind o problema majora.

Sursa a declarat ca Choe nu are nicio sansa de a fi eliberat, avand in vedere ordinul liderului nord-coreean de repatriere a sa. Acesta a mai precizat ca ofiterul este probabil intr-o forma fizica sau mentala precara.

Potrivit unei alte surse de rang inalt din Coreea de Nord, autoritatile au inceput pregatirile pentru a intra in posesia lui Choe, trimitand de urgenta o echipa de la Ministerul Securitatii Statului in apropierea garii Tumangang.

Sursa a declarat ca Choe ar putea fi executat imediat, avand in vedere interesul lui Kim Jong Un pentru cazul sau; cu toate acestea, calendarul executiei sale va depinde probabil de ceea ce se va intampla cu informatiile pe care Choe le-a divulgat.

Mai mult despre:

Comentarii: