Rusia a taiat toate gazele catre Letonia: „Astazi, Gazprom a suspendat livrarile de gaz catre Letonia din cauza incalcarii conditiilor de receptionare a gazului”

externe

gazprom, gaz

Gigantul rus al gazului Gazprom a anuntat sambata ca a suspendat livrarile de gaz catre Letonia, pe fondul tensiunilor ruso-occidentale din cauza conflictului din Ucraina si al sanctiunilor europene fara precedent impotriva Rusiei, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Astazi, Gazprom a suspendat livrarile de gaz catre Letonia (…) din cauza incalcarii conditiilor de receptionare a gazului”, a precizat compania rusa intr-un comunicat pe Telegram, fara a furniza mai multe amanunte.

Acest anunt intervine in conditiile in care Gazprom a redus drastic in aceasta saptamana livrarile de gaz rusesc prin gazoductul Nord Stream 1, invocand necesitatea reparatiilor la o turbina, intr-un moment in care tarile europene fac eforturi sa-si asigure rezerve pentru iarna.

Rusia a redus deja in doua randuri volumul livrarilor sale in iunie, afirmand ca gazoductul nu poate functiona normal fara o turbina care era in reparatii in Canada si care nu a fost trimisa in Rusia din cauza sanctiunilor impuse de occidentali in urma invaziei ruse asupra Ucrainei.

De atunci, Germania si Canada s-au pus de acord sa trimita echipamentul in Rusia, dar turbina nu a fost inca livrata.

Occidentalii acuza Moscova ca se foloseste de arma energetica drept represalii la sanctiunile adoptate dupa declansarea ofensivei impotriva Ucrainei.

Kremlinul da asigurari la randul sau ca sanctiunile sunt la originea problemelor tehnice ale infrastructurii gaziere si ca Europa sufera din pricina masurilor pe care le-a impus Rusiei.

Rusia a fost lovita de mai multe salve de sanctiuni occidentale dupa interventia sa militara in Ucraina, declansata pe 24 februarie.

Exporturile de gaz rusesc spre Europa, in special spre Germania si Italia, sunt in scadere constanta de la instituirea acestor sanctiuni. Gazprom a intrerupt, de asemenea, livrarile de gaz catre mai multi clienti europeni care au refuzat sa plateasca in ruble.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: