Rusia, anunt razboinic: „Data viitoare vom trage in plin. Cei care incearca sa ne testeze puterea isi asuma riscuri mari”

externe

Rusia este pregatita sa traga in plin in navele de razboi intruzive daca acestea nu tin cont de avertismente, a declarat joi un diplomat rus de rang inalt. Declaratia vine in urma unui incident din Marea Neagra, in care un distrugator britanic a navigat in apropierea Crimeei, intr-o zona pe care Rusia o revendica ca fiind apele sale teritoriale.

Rusia a anuntat miercuri ca una dintre navele sale de razboi a tras focuri de avertisment si un avion de razboi a lansat bombe in calea distrugatorului britanic Defender pentru a-l indeparta din zona din apropierea Sevastopolului. Marea Britanie a negat aceasta versiune, a insistat ca nu s-a tras asupra navei sale si a spus ca naviga in apele ucrainene.

Este pentru prima data de la Razboiul Rece incoace cand Moscova a recunoscut ca a folosit munitie reala pentru a descuraja o nava de razboi a NATO, subliniind amenintarea in crestere a coliziunilor militare pe fondul tensiunilor dintre Rusia si Occident.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat joi ca „inviolabilitatea frontierelor rusesti este un imperativ absolut”, adaugand ca aceasta va fi protejata „prin toate mijloacele, diplomatice, politice si militare, daca va fi nevoie”.

El a sugerat, in mod sarcastic, ca marina britanica ar trebui sa-si redenumeasca distrugatorul din Defender in Aggressor si a avertizat ca „cei care incearca sa ne testeze puterea isi asuma riscuri mari”.

Intrebat ce va face Rusia pentru a preveni astfel de intruziuni in viitor, Riabkov a declarat reporterilor ca va fi gata sa traga asupra tintelor daca avertismentele nu functioneaza.

„Am putea face apel la ratiune si cere sa respecte dreptul international”, a spus Ryabkov, potrivit agentiei de presa Interfax, citata de Associated Press. „Daca nu ajuta, putem lansa bombe si nu doar in cale, ci chiar asupra tintelor, daca colegii nu inteleg altfel.”

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a deplans ceea ce a descris drept o „provocare deliberata si bine pregatita” din partea Marii Britanii si s-a declarat de acord cu avertismentul dur al lui Riabkov.

„Daca actiunile provocatoare inacceptabile se repeta, daca aceste actiuni merg prea departe, nu ar putea fi exclusa nicio optiune de a proteja in mod legitim granitele Federatiei Ruse”, a declarat Peskov intr-o convorbire cu reporterii.

Miercuri, Ministerul rus al Apararii a declarat ca o nava de patrulare a tras focuri de avertisment dupa ce HMS Defender a ignorat un avertisment impotriva intruziunii si a navigat 3 kilometri (1,6 mile marine) in apele teritoriale ale Rusiei, in apropiere de Sevastopol, principala baza navala rusa din Crimeea. Acesta a precizat ca un bombardier rus Su-24 a lansat, de asemenea, patru bombe in fata navei pentru a convinge Defender sa schimbe cursul. Cateva minute mai tarziu, Defender a parasit apele rusesti, a precizat ministerul.

Marea Britanie a negat ca s-a tras asupra Defenderului sau ca ar fi fost lansate bombe in calea sa. Londra a insistat ca nava facea o calatorie de rutina pe o ruta de calatorie recunoscuta la nivel international si ca a ramas in apele ucrainene. Marea Britanie, la fel ca majoritatea comunitatii internationale, recunoaste Crimeea ca parte a Ucrainei, in pofida anexarii peninsulei de catre Rusia in 2014.

„Punctul important este ca nu recunoastem anexarea Crimeei de catre Rusia, aceasta face parte dintr-un teritoriu ucrainean suveran”, a declarat Johnson reporterilor joi, in timpul unei vizite la o cazarma a armatei din Anglia. „A fost pe deplin corect sa aparam legea si sa urmarim libertatea de navigatie in modul in care am facut-o, sa luam cea mai scurta ruta intre doua puncte, si asta am facut.”

El a negat ca relatiile dintre Marea Britanie si Rusia se afla la un minim istoric, mentionand ca „imi amintesc momente din timpul vietii mele cand lucrurile au fost mult mai rele”.

Joi, ambasadoarea britanica Deborah Bronnert a vizitat Ministerul rus de Externe, care a convocat-o, pentru a depune un protest oficial.

Seful marinei ruse, amiralul Nikolai Evmenov, a declarat joi ca miscarea distrugatorului britanic a fost in mod clar provocatoare, mentionand ca acesta a ignorat avertismentele in incercarea de a testa hotararea Rusiei.

„Au venit sa vada cum actionam”, a declarat el reporterilor din Sankt Petersburg. „Si au reactionat doar la puterea armelor. Marina noastra a actionat intr-un mod competent si sigur pentru a opri provocarea”.

In aprilie, Rusia a declarat o zona mai larga din largul Crimeei inchisa pentru navele militare straine pana in noiembrie, o masura care a atras proteste puternice din partea Ucrainei si a Occidentului.

Un reportaj al BBC de pe nava britanica nu a aratat ca au fost lansate bombe, dar a aratat ca Defender a fost hartuit de avioane militare rusesti si ca a primit o amenintare prin radio de a schimba cursul sau se trage asupra lui.

Imagini filmate de un avion de razboi rusesc si de o drona, care au fost facute publice de Ministerul rus al Apararii, au aratat, de asemenea, avioane rusesti zburand in apropierea navei Defender, dar nu au prezentat nicio bomba lansata sau focuri de avertisment trase.

Mikhail Khodaryonok, un colonel in retragere din armata rusa care lucreaza ca analist militar la Moscova, a declarat ca avionul de razboi rusesc ar fi aruncat bombe la kilometri distanta de nava britanica pentru a evita orice paguba.

„Ei nu au putut admite ca au fost fortati sa schimbe cursul, ca erau constienti de amenintarea ca armele vor fi folosite impotriva lor”, a declarat Khodaryonok intr-un interviu telefonic. „Fostul conducator al marilor nu putea permite o pierdere de imagine prin admiterea faptului ca s-au supus cererilor partii ruse de a schimba cursul.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: