Rusia arde masiv gaze la granita cu Finlanda. Imagine din spatiu: „Nu am vazut niciodata o uzina de GNL care sa arunce atat de multe flacari”

externe

Rusia arde in cadrul uzinei de la Portovaia cantitati mari de gaze naturale, in valoare de 8,4 milioane de lire sterline pe zi, pe care anterior le-ar fi exportat in Germania, in timp ce costurile energiei cresc in Europa, relateaza BBC, citat de news.ro.

Potrivit BBC News, care a citat o analiza a companiei norvegiene de cercetare energetica Rystad Energy, o uzina din apropierea granitei Rusiei cu Finlanda arde in fiecare zi carbune cu o valoare estimata de 8,4 milioane de lire sterline.

Oamenii de stiinta sunt ingrijorati de cantitatile de dioxid de carbon si funingine pe care noua uzina de gaz natural lichefiat (GNL) de la Portovaia, la nord-vest de Sankt Petersburg, le emite. Uzina se afla in apropierea unei statii de compresoare de langa gazoductul Nordstream 1, care transporta gaze catre Germania.

Cetatenii finlandezi au declarat ca au vazut o flacara mare la inceputul acestei veri, iar cercetatorii au observat o crestere semnificativa a caldurii provenite din instalatie. In timp ce arderea gazului este un proces normal in industrie, cercetatorii au spus ca amploarea la care gazul este ars in cadrul uzinei a fost fara precedent.

”Nu am vazut niciodata o uzina de GNL care sa arunce atat de multe flacari”, a declarat doctorul Jessica McCarty, expert in date satelitare de la Universitatea Miami din Ohio.

”Incepand cu luna iunie, am vazut aceasta flacara uriasa si pur si simplu nu a disparut. A ramas anormal de sus”, a conchis ea.

”Observam aceste eruptii de mult timp, ceea ce arata masurile pe care le-am luat pana acum, ceea ce inseamna ca am redus consumul de gaze din Rusia de la peste 50% la aproximativ 10%. Pentru ca nu au alte locuri unde sa-si vanda gazul, trebuie sa-l arda”, a declarat ambasadorul Germaniei in Marea Britanie, Miguel Berger, pentru programul Today.

Intrebat despre consecintele pentru mediu ale trecerii la carbune, Berger a spus: ”Vorbim aici despre masuri de urgenta absoluta – permiteti-mi sa spun ca provocarile pe care le-ati descris, respectiv cresterea plafonului de pret (in Marea Britanie) sunt foarte asemanatoare cu ceea ce avem in Germania, cu totii ne confruntam cu aceleasi provocari. Nu trebuie sa uitam ca Putin testeaza cu adevarat hotararea tarilor occidentale”.

Intrebat daca este intelept sa se semneze acorduri energetice cu ”liderii autocrati”, Berger a spus ca ”nu exista alta optiune”, dar ca trebuie grabita tranzitia energetica.

De asemenea, el a mai precizat ca o masura temporara ar fi reconectarea unor centrale pe baza de carbune, discutie care este in curs de desfasurare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: