Rusia asteapta gerul, ca solul Ucrainei sa inghete pentru a muta echipamente grele. Biden: „Exista o posibilitate clara ca rusii sa invadeze Ucraina in februarie”

externe

Presedintele american Joe Biden a avertizat,  in cadrul unei conversatii telefonice cu presedintele ucrainean Volodimir Zelensky, ca exista o „posibilitate clara” ca Rusia sa invadeze Ucraina luna viitoare, a anuntat Casa Alba, citata de BBC.

„Presedintele Biden a spus ca exista o posibilitate clara ca rusii sa invadeze Ucraina in februarie”, a declarat purtatorul de cuvant al Consiliului National de Securitate al Casei Albe, Emily Horne.

„Noi avertizam asupra acestui lucru de luni de zile”, a continuat oficialul SUA.

In timpul discutiei lor, presedintele Biden „a reafirmat disponibilitatea Statelor Unite, impreuna cu aliatii si partenerii sai, de a raspunde decisiv daca Rusia va invada in continuare Ucraina”, se arata intr-un comunicat al Casei Albe.

Zelensky a declarat ca „au discutat despre eforturile diplomatice recente privind detensionarea situatiei si au convenit asupra unor actiuni comune pentru viitor”.

Publicatia Axios, citand surse anonime, a sugerat ca cei doi nu au fost de acord cu privire la cat de iminenta este amenintarea. Unii experti militari sugereaza ca Rusia ar putea astepta ca solul din Ucraina sa inghete pentru a putea muta echipamente grele.

O alta convorbire telefonica importanta va avea loc vineri, cand presedintele francez Emmanuel Macron va vorbi direct cu presedintele rus Vladimir Putin.

Daca Rusia ar invada Ucraina, nu ar fi prima data. Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea din sudul tarii in 2014. De asemenea, sprijina rebelii care au cucerit mari portiuni din regiunea Donbas din estul tarii la scurt timp dupa aceea. Aproximativ 14.000 de persoane au murit in luptele de acolo.

Tot joi, SUA au amenintat cu oprirea deschiderii unui gazoduct cheie care ar urma sa trimita gaz rusesc in Europa de Vest daca Rusia invadeaza Ucraina.

Nord Stream 2 ar urma sa mearga din Rusia pana in Germania, iar joi, oficialii de la Berlin au declarat ca proiectul ar putea fi supus unor sanctiuni in cazul unui atac al Rusiei. Aliatii occidentali spun ca vor viza economia Rusiei daca aceasta invadeaza.

Constructia gazoductului de 1.225 km a durat cinci ani si a costat 11 miliarde de dolari. Proiectul energetic, care ar trece pe sub Marea Baltica, este menit sa dubleze exporturile de gaz rusesc catre Germania.

Dar, pana in prezent, nu a inceput sa functioneze, deoarece autoritatile de reglementare au declarat in noiembrie ca nu respecta legislatia germana si au suspendat aprobarea sa.

Rusia neaga orice plan de a invada, dar luna trecuta a formulat cereri de securitate de mare amploare adresate Occidentului, inclusiv ca Ucrainei sa nu i se permita niciodata sa adere la alianta militara NATO.

Statele Unite au respins aceasta cerere cheie, oferind in acelasi timp „o cale diplomatica serioasa de urmat” Moscovei.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi ca raspunsul SUA a lasat „putine motive de optimism”, dar a adaugat ca „exista intotdeauna perspective pentru continuarea dialogului, este in interesul nostru si al americanilor”.

Propunerile nu vor fi facute publice, dar secretarul de stat american Antony Blinken a declarat ca documentul a clarificat „principiile lor de baza”, inclusiv suveranitatea Ucrainei si dreptul acesteia de a alege sa faca parte din aliante de securitate precum NATO.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat ca raspunsul oficial nu abordeaza „principala preocupare” a Rusiei cu privire la extinderea aliantei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: