externe

Rusia bombardeaza furioasa orasele din care a fugit saptamana trecuta. Sustine ca 130 de partizani ucraineni au fost arestati in zonele ocupate

Armata rusa, ale carei lovituri au provocat in ultimele zile ample intreruperi de curent electric in mai multe regiuni ucrainene, a indicat miercuri ca loveste fortele ucrainene in toata tara, in special in regiunea Harkov.

„Lovituri masive au fost efectuate in zonele localitatilor Dvoricina, Balakleia si Kupiansk vizand fortele si echipamentele brigazilor motorizate 14 si 93 ale fortelor armate ale Ucrainei”, a indicat Ministerul rus al Apararii in conferinta sa de presa cotidiana.

Balakleia si Kupiansk au fost recucerite de ucraineni la sfarsitul saptamanii trecute.

Numeroase alte orase si regiuni au fost de asemenea vizate.

La Nikolaev (sud), doua imobile au fost atinse si doua persoane si-au pierdut viata, potrivit autoritatilor locale. La Bahmut, oras din regiunea Donetk, pe care Moscova incearca sa-l cucereasca de cateva luni, cinci civili au fost ucisi marti, potrivit guvernatorului regional.

Rusia isi justifica invazia afirmand ca puterea ucraineana reprima rusofonii tarii si ca NATO se servea de Ucraina pentru a o ameninta, noteaza AFP, citata de Agerpres.

Contraofensiva fulgeratoare a Ucrainei a permis recucerirea in cvasitotalitate a regiunii Harkov, situata la frontiera cu Rusia, in special orasele Balakleia, Kupiansk si Izium. Acestea doua din urma erau centre logistice pentru fortele ruse.

Intarita de livrari de armament occidental, Ucraina desfasoara in paralel o contraofensiva in sudul tarii, in regiunea ocupata Herson, dar castigurile aici sunt mai mici decat in nord-estul tarii.

In ultimele saptamani, armata ucraineana a bombardat aici poduri strategice pentru a perturba aprovizionarea fortelor ruse. Aceasta a afirmat luni ca a preluat sub control 500 kmp.

Garda nationala rusa (Rosgvardia), desfasurata in regiunile Herson si Zaporojie, a indicat miercuri agentiilor de presa ruse ca a „arestat peste 130 de persoane” care lucrau cu serviciile speciale si armata ucraineana.

Avansul ucrainean din septembrie este cel mai important de cand Moscova s-a retras din imprejurimile Kievului si din centrul tarii in primavara dupa ce a esuat in cucerirea acestora.

Occidentul, la randul sau, a adoptat sanctiuni grele impotriva Rusiei si a majorat livrarile de arme ucrainenilor. Liderii tarilor membre ale Uniunii Europene si NATO vin cu regularitate la Kiev pentru a-si exprima sprijinul fata de Zelenski.

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anuntat in fata Parlamentului European la Strasbourg (Franta) ca se va deplasa la Kiev miercuri, promitand o „solidaritate neclintita” cu Ucraina si fermitate in fata Moscovei.

Cancelarul german Olaf Scholz a discutat telefonic cu presedintele rus marti, cerandu-i o „retragere completa” din Ucraina.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Pretul saormelor s-a dublat in Germania, problema a fost dezbatuta chiar si de cancelarul Scholz. Un nou termen isi face loc in politica germana: donerflatia

In Germania, doner kebab (similar cu faimoasa saorma din Romania), odinioara accesibil, a devenit emblema…

43 de minute ago

Unde au gresit garzile de corp ale lui Robert Fico: „Era haos acolo, acest lucru e evident si este vorba despre un esec”

Mai multi experti din Slovacia au criticat joi masurile de securitate pentru protectia premierului Robert…

28 de minute ago

Avion Boeing in flacari, avand 468 de oameni la bord. Datorita pilotului, nimeni nu a fost ranit

Un avion de linie care transporta 468 de persoane din Indonezia catre Arabia Saudita a…

16 minute ago

Catalin Drula: „Guvernarea inepta si abuziva a dus economia Romaniei intr-un dezastru. Incep sa o spuna si institutiile internationale, si guvernatorul BNR”

Liderul USR, Catalin Drula, a declarat joi ca "guvernarea inepta si abuziva PSD-PNL a dus…

35 de minute ago