externe

Rusia continua sa trimita trupe in Kazahstan. Presedintele kazah anuntase ca „situatia s-a stabilizat”

Rusia a continuat si duminica sa trimita trupe in Kazahstan desi presedintele tarii anuntase de sambata ca situatia a inceput sa se „stabilizeze”.

Mai multe avioane incarcate cu trupe si armament greu au deloc duminica din Rusia spre Kazahstan, a anuntat Ziarul de Garda de la Chisinau.

Autoritatile de la Moscova au raspuns furioase sambata la un comentariu facut vineri de secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit caruia Kazahstanului s-ar putea sa-i fie foarte greu sa scape de trupele ruse de pe teritoriul sau, si au afirmat ca seful diplomatiei americane ar trebui mai degraba sa reflecteze la faptul ca armata SUA se amesteca peste tot pe glob, relateaza Reuters, citata de Agerpres. „Cand americanii sunt in casa ta, este greu sa ramai in viata si sa nu fii furat sau violat”, a sustinut MAE al Rusiei.

Blinken a pus vineri sub semnul intrebarii justificarile oferite de Rusia pentru trimiterea de trupe in Kazahstan, dupa zile intregi de proteste violente in aceasta tara din Asia Centrala.

”O lectie din istoria recenta este ca, odata ce rusii sunt pe teritoriul vostru, uneori este foarte greu sa-i faci sa plece”, avertizase vineri secretarul de stat american la o conferinta de presa, la Washington.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a calificat remarcile lui Blinken drept „tipic ofensatoare” si l-a acuzat ca face glume pe seama evenimentelor tragice din Kazahstan. MAE rus a mai apreciat ca Washingtonul ar trebui sa-si analizeze propria conduita a interventiilor in tari precum Vietnam si Irak.

„Daca Antony Blinken iubeste atat de mult lectiile de istorie, atunci ar trebui sa tina cont de urmatoarele: cand americanii sunt in casa ta, este greu sa ramai in viata si sa nu fii furat sau violat. Am invatat acest lucru nu doar din trecutul recent, ci din toti cei 300 de ani de statalitate americana”, a postat MAE rus pe canalul sau de social media de pe Telegram.

MAE rus a insistat ca desfasurarea de militari in Kazahstan a fost un raspuns legitim la cererea de sprijin formulata de autoritatile de la Nur-Sultan si adresata Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (CSTO), o alianta de state ex-sovietice din care face parte si Rusia.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Conflict intre romi si militari ucraineni in Transcarpatia. Cand militarii au deschis focul, agresorii au luat-o imediat la fuga – Video

Joi noapte a avut loc o ciocnire intre romi si militari ucraineni in regiunea Transcarpatia…

13 minute ago

Surse palestiniene: Hamas va anunta in urmatoarele ore ca accepta propunerea israeliana privind incetarea focului si eliberarea ostaticilor

Hamas va anunta in urmatoarele ore ca accepta ultima propunere israeliana privind incetarea focului si…

O oră ago

Locuri de lux pe zborurile de linie. Capsula cu 2 locuri pentru „o priveliste captivanta asupra mediului extern al aeronavei in timpul zborului”

O firma privata de inginerie aerospatiala, Windspeed Technologies, a proiectat o capsula de sticla, cu…

44 de minute ago

Suedia, „la un nivel de teroare de patru din cinci”. 100.000 de vizitatori, la Malmo, pentru Eurovision

Suedia se pregateste pentru Eurovision cu masuri de securitate sporite. Tara se afla deja in…

2 ore ago

Turist din Cluj, agresat de o soferita la Constanta. Cei doi se sicanasera anterior in trafic – VIDEO

Un turist din Cluj a fost agresat de o femeie intr-o parcare din Constanta. Scandalul ar…

2 ore ago

Romania, cea mai mare crestere a sperantei de viata din UE. Media europeana este de 81,5 ani

Spania este tara din Uniunea Europeana (UE) cu cea mai mare speranta de viata, de…

26 de minute ago