Rusia da cu pumnul in masa: „Actiunile NATO din Europa de Est nu vor ramane fara raspuns”

externe

Prezenta crescanda a NATO la granita Rusiei nu poate ramane fara raspuns, a declarat marti, pentru agentia TASS, Alexei Meskov, adjunct al ministrului rus de externe, citat de Agerpres.

‘Partea rusa a declarat de mai multe ori ca sporirea prezentei militare a NATO la granita cu Rusia cel putin submineaza spiritul Actului Fondator Rusia-NATO si nu poate ramane fara raspuns din partea noastra’, a indicat Meskov in timpul unei conferinte de presa la camera de comert italiano-rusa. ‘Trebuie sa asiguram securitate statului nostru’, a insistat el.

Agentia rusa de presa mai noteaza ca secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat mai devreme in aceeasi zi la Varsovia, la o conferinta de presa comuna cu ministrul polonez al apararii, Antoni Macierewicz, ca NATO va disloca echipamente militare in flancul estic al Aliantei, in plus fata de cele patru batalioane aflate in discutie.

Luni, in prima zi a vizitei sale in Polonia, Stoltenberg a afirmat, potrivit agentiei DPA, ca ‘in Polonia vor fi mai multe trupe NATO dupa summitul de la Varsovia, pentru a trimite un semnal clar ca un atac asupra Poloniei va fi considerat un atac asupra intregii Aliante’. NATO discuta in continuare despre ‘numarul exact si locurile’ unde va fi intarita prezenta sa in Est, iar trupele vor fi multinationale si amplasate prin rotatie, a adaugat el.

Dupa intrevederea avuta marti cu secretarul general al NATO, ministrul polonez al apararii a confirmat, conform agentiei poloneze PAP, ca patru batalioane vor fi stationate prin rotatie in Polonia si statele baltice. Ministrul Antoni Macierewicz a subliniat ca aceasta decizie a fost deja luata, dar inca se mai discuta detaliile tehnice. El a tinut de asemenea sa precizeze ca discutiile cu SUA privind desfasurarea unei brigazi de blindate in regiune reprezinta o chestiune separata.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Comentarii: