Rusia devine tot mai puternica in Africa. Analiza El Pais, Rusia este principalul furnizor de arme pe continentul african

externe

In plina ofensiva in Ucraina, Rusia si Camerun au semnat la 12 aprilie un acord militar pentru schimb de informatii si antrenarea trupelor, un tip de acord care a devenit obisnuit in Africa si care exista deja in aproximativ 20 de tari. In ultimul deceniu, Moscova si-a extins influenta pe intreg continentul african pe baza a trei piloni: vanzarea de arme, prezenta de instructori si mercenari, precum si acorduri comerciale si investitii in sectoare precum cel al cerealelor, al hidrocarburilor, al energiei si al mineralelor.

Nimic nu are loc intamplator. In schimb, o treime dintre tarile africane s-au abtinut pe 2 martie la votul de condamnare a invaziei Ucrainei in cadrul Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite. Acest lucru are loc pe fondul unei simpatii populare tot mai mari pentru Rusia si al dezinteresului fata de Occident, care este vazut ca fiind legat de trecutul colonial. Exista un sentiment de deja vu sovietic care aminteste de anii 1960 si 1970.

Saptamana trecuta, doua elicoptere de lupta au aterizat in Bamako. De cand Franta a decis sa se retraga din Mali, fluxul de arme si vehicule militare de la Moscova catre aceasta tara s-a intensificat la niveluri nemaiintalnite pana acum. Intre timp, sute de instructori militari rusi apartinand unei forte militare private rusesti cunoscute sub numele de Grupul Wagner au aterizat in aceasta tara africana, potrivit Frantei si SUA, si actioneaza deja pe teren in lupta impotriva jihadismului. De la sfarsitul anului 2021, coincizand cu sosirea lor, rapoartele organizatiilor de aparare a drepturilor omului au remarcat o crestere a abuzurilor, a torturii si a executiilor extrajudiciare, cum ar fi masacrul de la Moura, in care au murit aproximativ 300 de civili in aceasta localitate din centrul Mali, potrivit Human Rights Watch.

Citeste si: Atrocitati comise de mercenari rusi si in Africa: executii sumare, tortura, civili batuti – Human Rights Watch

La sfarsitul saptamanii trecute, Al-Qaida a anuntat ca a capturat un mercenar Wagner. Iar un instructor rus a murit pe 19 aprilie dupa ce vehiculul in care se afla a lovit o bomba.

In timp ce Europa si Statele Unite isi intensifica sanctiunile impotriva regimului lui Vladimir Putin, tarile africane mentin un grad ridicat de colaborare cu companiile rusesti. „Nu ca Africa va salva Rusia, dar continentul devine una dintre prioritatile politicii externe a Kremlinului, care va deveni mult mai agresiv in cucerirea pietelor africane si in propaganda sa, pozitionandu-se ca o alternativa la concurentii sai occidentali”, afirma Tatiana Smirnova, experta in relatiile dintre cele doua teritorii la Centrul FrancoPaix, din cadrul Universitatii Quebec din Montreal, Canada.

Comertul Rusiei cu Africa se ridica la aproximativ 20 de miliarde de euro pe an, potrivit declaratiilor facute la agentia de presa rusa TASS de catre directorul Bancii Africane de Export-Import, Benedict Oramah. In orice caz, este cu mult in urma unor puteri precum China, Statele Unite, Franta sau chiar Turcia, care si-a crescut schimburile comerciale cu Africa incepand din 2014, cand cifra se ridica la aproximativ 10 miliarde de euro. Atunci, neutralitatea Africii pe tema sanctiunilor impotriva Moscovei pentru ocuparea peninsulei Crimeea a stimulat interesul Rusiei pentru acest continent. Investitiile sunt, de asemenea, in crestere.

In sectorul minier, o companie relevanta este Rusal, condusa de oligarhul Oleg Deripaska, prieten personal al presedintelui Vladimir Putin si tinta a sanctiunilor occidentale. Rusal extrage bauxita in Guineea. Dar exista si altele, precum Norgold, Renova, Alrosa sau Vi Holding, care opereaza in tari precum Africa de Sud, Angola, Burkina Faso, Zimbabwe si Republica Centrafricana, unde extrag aur, diamante, mangan si platina.

In sectorul hidrocarburilor, al gazelor si al petrolului, o mana de companii rusesti au devenit puternice in Africa, precum Rosneft, Gazprom si mai ales gigantul Lukoil, condus pana acum o saptamana de magnatul miliardar Vagit Alekperov, care s-a opus razboiului printr-o declaratie si a demisionat doua luni mai tarziu. Aceste companii sunt prezente in tari precum Ghana, Camerun si Nigeria.

Legatura dintre afacerile private si interesele statului rus este stransa si evidenta in exemple precum cel al lui Alexandre Bregadze, care este seful Rusal in Guineea, dar si fost ambasador format la Academia Diplomatica din Moscova. Sectorul de securitate prezinta, de asemenea, aceste relatii. Activitatile obscurului grup de mercenari Wagner, prezent in Libia, Mozambic, Sudan, Republica Centrafricana si acum si in Mali, sunt usor de confundat cu cele ale armatei ruse insasi, iar grupul foloseste chiar mijloacele de transport ale armatei. Potrivit serviciilor de informatii occidentale, Wagner este finantat de asa-zisul bucatar al lui Putin, un om de afaceri pe nume Evgheni Prigozin, care a fost sanctionat si de SUA si UE si care l-a cunoscut pe presedintele rus cand acesta din urma a luat masa la restaurantul sau din Sankt Petersburg.

Mai mult de o treime din armele pe care le cumpara Africa provin din Rusia, principalul sau furnizor, potrivit Institutului de Cercetare pentru Pace de la Stockholm, iar cele doua principale tari beneficiare ale acestui armament sunt Egiptul si Algeria, dar mai sunt si altele, precum Nigeria, Sudan, Angola si Mali. Echipamentul include avioane de vanatoare, elicoptere, ambarcatiuni de asalt, tancuri, munitii si sisteme de aparare aeriana. Contractele dintre compania de stat Rosoboronexport si 20 de tari africane acopera in aceste zile toate tipurile de arme.

Prin aceste contracte, tarile africane cu regimuri dictatoriale sau militare care se afla sub sanctiuni occidentale – cum ar fi Mali acum, dar si Libia sau Zimbabwe in timpul regimului lui Robert Mugabe – pot avea acces la arme pe care alte tari le refuza.

„Rusia se sprijina pe imaginea creata in Africa de Uniunea Sovietica, intr-o perioada in care Moscova a sprijinit numeroase miscari de eliberare, a format studenti si a construit spitale. Este perceputa ca un fel de frate mai mare, un aparator al suveranitatii Africii, intruchipand un model de dezvoltare alternativ la cel occidental. Dar aceasta viziune idealizata nu corespunde realitatilor geopolitice si morale ale Rusiei de astazi, care a declansat razboiul din Ucraina”, adauga Smirnova, de la Centre FrancoPaix.

Dupa caderea Uniunii Sovietice, in cadrul careia zeci de mii de tineri africani medici, arhitecti, ingineri si soldati au fost formati de marea putere, relatiile s-au prabusit. Dar, in urma cu putin peste un deceniu, Putin insusi a inspirat o revenire triumfala, care a atins punctul culminant la summitul Rusia-Africa organizat la Soci in 2019, la care au participat pana la 45 de sefi de stat de pe continentul african. O a doua reuniune la Moscova este planificata pentru 2022.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: