externe

Rusia i-a „dat in urmarire” pe Volodimir Zelenski si Petro Porosenko. Pe lista urmaritilor se afla si prim-ministrul estonian Kaja Kallas

Pe pagina ministerul Afacerilor Interne din Rusia a aparut un document in care este mentionat ca actualul presedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, este cautat „in baza unui dosar penal”. Iar lista persoanelor cautate nu se incheie aici, printre acestea figurand si fostul sef de stat, Petro Porosenko, conform Novaya Gazeta Europe si agentiei ruse RIA Novosti (aliniata Kremlinului).

Nu sunt facute precizari in baza carui articol penal este cautat Zelenski si de cat timp figureaza numele sau in baza de date a persoanelor cautate.

In aprilie 2022, seful Comitetului de Investigatii al Rusiei, Alexander Bastrikin, a ordonat verificarea declaratiilor lui Zelenski in urma unui interviu acordat BBC despre „pregatirile anticipate ale Ucrainei pentru un razboi cu Rusia”. Rezultatele verificarii nu au fost comunicate, a transmis si „Radio Svoboda” (Europa Libera).

Volodimir Zelenski este al doilea sef de stat in functie inclus pe lista de urmariti ai  ministerului Afacerilor Interne din Rusia. Anterior, prim-ministrul estonian Kaja Kallas a fost si ea trecut pe lista de urmariti.

Mai mult, si fostul presedinte ucrainean Petro Porosenko a fost pus pe lista persoanelor cautate, fara alte precizari.

In ultimele luni, Rusia a pus pe lista persoanelor cautate mai multi actuali si fosti reprezentanti ai autoritatilor ucrainene. In 3 mai, au aparut informatii ca seful Consiliului pentru Securitate Nationala si Aparare al Ucrainei, Oleksandr Litvinenko (fost sef alserviciului de informatii externe), se afla si el in baza de date a persoanelor cautate.

Seful serviciului de informatii militare al Ministerului ucrainean al Apararii, Kirilo Budanov, seful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vasili Maliuk, si fostii sefi ai SBU, Valentin Nalivaicenko si Vasili Hritak, sunt, de asemenea, „cautati”.

(foto: Novaya Gazeta Europe)

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Un algerian disparut in anii 1990, gasit viu in pivnita unui vecin dupa 27 de ani

Un barbat din Algeria a fost gasit in viata in pivnita vecinului sau, dupa ce…

18 minute ago

Protest in Peru dupa ce guvernul a asociat transsexualitatea cu o tulburare mintala

Membri ai unor grupuri LGBTQ au manifestat, vineri, in fata Ministerului Sanatatii din Peru, dupa…

3 ore ago

Beizadeaua Victor Micula a scapat de puscarie, desi a tras cu mitraliera pe un pod din Oradea. Curtea de Apel l-a condamnat cu suspendare

Curtea de Apel Oradea decis sa il condamne la inchisoare cu suspendare pe Victor Micula…

34 de minute ago

S-a scufundat langa Sf. Gheorghe o nava tanzaniana, Mohammed Z. Trei marinari sunt dati disparuti

O nava sub pavilion tanazanian, Mohammed Z, s-a scufundat sambata dimineata in apropiere de Sf.…

O oră ago

Propunere soc: Donald Trump solicita ca lui Joe Biden sa i se faca testul anti-drog inainte de prima dezbatere prezidentiala

Donald Trump a cerut vineri ca Joe Biden sa fie testat antidrog inainte de cele…

29 de minute ago