Rusia interzice vanzarea de petrol catre tarile care accepta plafonul de pret

externe

Rusia a anuntat, marti, ca va interzice vanzarile de petrol catre tarile care respecta plafonul de pret impus luna aceasta de Occident, potrivit Reuters.

Conform plafonului, care a intrat in vigoare la 5 decembrie, comerciantii nu vor plati peste 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc pe mare.

Plafonul a fost stabilit aproape de pretul actual al petrolului rusesc, dar cu mult sub preturile la care Rusia a putut sa-l vanda in mare parte a anului trecut, cand profiturile din energie au ajutat Moscova sa compenseze impactul sanctiunilor financiare.

Rusia este al doilea cel mai mare exportator de petrol din lume, dupa Arabia Saudita, iar orice intrerupere a vanzarilor sale ar avea consecinte de amploare asupra aprovizionarii globale cu energie.

Un decret al presedintelui Vladimir Putin, publicat pe un portal guvernamental si pe site-ul Kremlinului, a fost prezentat ca un raspuns direct la „actiuni neprietenoase si contradictorii cu dreptul international din partea Statelor Unite si a statelor straine si a organizatiilor internationale care li se alatura”.

Interdictia de la Kremlin ar stopa vanzarile de titei catre tarile care participa la plafonul de pret de la 1 februarie pana la 1 iulie 2023. O interdictie separata a produselor petroliere rafinate, cum ar fi benzina si motorina, ar intra in vigoare la o data care va fi stabilita de guvern. Putin ar avea autoritatea de a anula masurile in cazuri speciale.

Plafonul de pret impus de Occident urmareste sa scada veniturile statului si eforturile militare ale Moscovei in Ucraina, fara a deranja pietele prin blocarea efectiva a ofertei rusesti.

Potrivit ministrului de Finante, Anton Siluanov, deficitul bugetar al Rusiei ar putea fi mai mare de 2% din PIB-ul planificat in 2023, deoarece plafonul pretului petrolului comprima veniturile din exporturi ale Rusiei – un obstacol fiscal suplimentar pentru Moscova, deoarece cheltuieste masiv pentru campania militara din Ucraina.

Unii analisti au spus ca plafonul va avea un impact imediat redus asupra veniturilor din petrol pe care le castiga Moscova, deoarece pretul petrolului rusesc a scazut deja aproape de el. Dar ar putea limita capacitatea Moscovei de a profita de pe urma socurilor viitoare ale preturilor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: