RUSIA isi mareste considerabil influenta in Orientul Mijlociu. Decizie de ultima ora a IRAKULUI

externe

Guvernul de la Bagdad i-a oferit Rusiei girul sa atace convoaiele ISIS care vin din Siria, a declarat un inalt oficial irakian. Autorizarea loviturilor pe teritoriul Irakului vine ca urmare a unui acord de securitate intre Irak, Rusia, Iran si Siria.

Hakem al-Zamli, seful Comisiei de Securitate si Aparare din cadrul Parlamentului irakian, a declarat pentru agentia Anadolu, citata de Russia Insider, ca masura contribuie la slabirea fortelor ISIS, prin eliminarea rutelor de aprovizionare.

De asemenea, Rusia si Iordania au convenit sa-si coordoneze operatiunile militare in Siria, a declarat vineri la Viena ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, dupa o intrevedere cu omologul sau iordanian, Nasser Judeh, relateaza AFP.

‘Fortele armate din cele doua tari, fortele ruse si iordaniene, au convenit pentru coordonarea actiunilor, intre care cele ale fortelor aeriene in Siria’, a declarat Lavrov presei, adaugand ca un mecanism in acest sens a fost stabilit la Amman. Iordania este aliata a SUA si face parte din coalitia impotriva organizatiei jihadiste Statul Islamic.

In cursul unei conferinte de presa comune cu Serghei Lavrov, ministrul iordanian de externe, Nasser Judeh, a subliniat necesitatea unei ‘coordonari stranse cu Rusia, in special intre cele doua armate, de o parte si de cealalta’. El a adaugat ca spera ca acest mecanism de coordonare ‘sa fie eficace pentru a combate terorismul in Siria’.

Rusia, un aliat al regimului Assad, a inceput, la 30 septembrie, raiduri aeriene in Siria. Potrivit oficialilor de la Kremlin, atacurile au ca scop destabilizarea gruparii teroriste Stat Islamic, un dusman declarat al presedintelui Siriei.

Turcia, dar si alte tari occidentale, acuza Rusia ca isi directioneaza atacurile spre alte grupari din Siria, in special spre cele care se bucura de sprijinul Ankarei si al Washingtonului.

Irakul a suferit pierderi militare insemnate si chiar un vid de securitate, dupa ce, in iunie 2014, orasul Mosul a picat in mainile gruparii Statul Islamic si a fost declarat Califat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: