life

Rusia muta din Herson osemintele comandantului Grigori Potemkin, venerat de Putin

Osemintele lui Grigori Potemkin, faimosului comandant rus din secolul al XVIII-lea, au fost scoase din Catedrala Sf. Ecaterina din Herson si trimise dincolo de Nipru, mai departe, in Rusia, impreuna cu o statuie a liderului militar, a declarat guvernatorul pro-rus al regiunii, Vladimir Saldo, pentru Crimean TV, citat de CNN.

„Am mutat ramasitele Altetei Sale Serenisime Printul Potemkin de la Biserica Sf. Ecaterina si monumentul pe malul stang [de est]”, a spus Saldo, potrivit agentiei de stiri de stat ruse RIA Novosti.

Potemkin a jucat un rol esential in anexarea Crimeei de la turci in 1783, iar memoria sa este esentiala pentru cei din Rusia care intentioneaza sa restabileasca frontierele imperiale ale tarii. Putin s-a bazat in mare parte pe mostenirea sa pentru a justifica anexarea Crimeei in 2014.

Monumentele comandantului naval Fiodor Ushakov si ale comandantilor Alexander Suvorov si Vasili Margelov au fost, de asemenea, scoase din biserica si duse intr-o directie nedezvaluita, a spus Saldo. Relicvele vor fi returnate cand orasul va fi mai in siguranta, a adaugat el.

Printul Grigori Potemkin a fost un om de stat rus din secolul al XVIII-lea, general de armata, favorit si consilier al imparatesei Ecaterina cea Mare. Numele sau a fost amintit de cateva ori la Kremlin de la invadarea Ucrainei de catre Rusia.

Cel mai recent, in discursul sau de la ceremonia de anexare a noilor teritorii, Putin l-a mentionat pe Potemkin drept unul dintre fondatorii de orase din partea de est a Ucrainei, referindu-se la teritoriu sub numele de Novorossiia, care inseamna „Noua Rusie”.

Se crede ca Potemkin se afla in spatele planului de cucerire a Crimeei, care a fost anexata pentru prima data de Rusia in 1783, ca urmare a unui acord de pace cu Imperiul Otoman.

Ulterior a primit gradul de feldmaresal si a fondat orasul Sevastopol din Crimeea, facandu-l principala baza navala rusa la Marea Neagra. Flota lui Potemkin la Marea Neagra a jucat un rol important in victoria Rusiei in cel de-al doilea razboi ruso-turc din 1768-1774.

In Rusia, numele lui Potemkin este frecvent asociat cu „satele Potemkin”, un termen folosit pentru a defini fatadele acoperite, concepute special pentru a ascunde un adevar inestetic si pentru a crea o aparenta falsa de bunastare. Expresia se refera la o istorisire infirmata potrivit careia Potemkin ar fi aranjat construirea unor sate din carton cu corabii si tunuri pictate, pentru a o impresiona pe Ecaterina cea Mare si pe insotitorii ei straini in timpul unei calatorii in Crimeea dupa anexarea acesteia.

Mutarea ramasitelor din Herson a fost facuta in contextul inaintarii trupelor ucrainene spre oras.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Cum va fi vremea in weekend. De duminica se incalzeste, dar vom avea si averse de ploaie si furtuni

Dupa valul de ploi si frig, vremea se schimba la sfarsitul saptamanii. Directorul Administratiei Nationale…

19 minute ago

Recensamantul din Kosovo, prelungit cu o saptamana

Guvernul kosovar a decis in ultimul moment sa prelungeasca durata recensamantului in curs, primul din…

13 ore ago

Vaticanul inaspreste procedurile cu privire la presupusele „evenimente supranaturale”

Vaticanul a inasprit vineri procedurile de evaluare a evenimentelor supranaturale raportate, cum ar fi Madonele…

13 ore ago

Barbatul care l-a atacat cu ciocanul pe sotul lui Nancy Pelosi, fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, a primit 30 de ani de inchisoare

Barbatul care a patruns in casa fostului presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi,…

14 ore ago

New York City a spus ca nimeni nu a fost ranit la arestarile Columbia; dosarele medicale ale studentilor spun altceva

Dupa arestarea studentilor protestatari pro-palestini care ocupau o cladire a Universitatii Columbia luna trecuta, primarul…

14 ore ago