„Rusia nu intentioneaza sa porneasca un razboi impotriva vreunei tari”. Putin, in timp ce rusii bombardeaza masiv in Siria

externe

Rusia nu intentioneaza sa porneasca un razboi impotriva cuiva, dar doreste sa descurajeze alte tari sa se angajeze intr-un conflict cu Moscova, a declarat presedintele rus Vladimir Putin, citat luni de TASS, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Putin a facut aceasta afirmatie in cea de-a sasea serie de comentarii ale sefului statului rus pe care TASS a inceput sa le difuzeze incepand cu 20 februarie.

Publicarea remarcilor presedintelui rus survine pe fondul sporirii tensiunilor in regiunea Idlib, din nord-vestul Siriei, unde Rusia sprijina fortele guvernamentale siriene.

Kremlinul a anuntat vineri o intalnire intre presedintii rus si turc, Vladimir Putin si Recep Tayyip Erdogan, pentru sfarsitul acestei saptamani, iar presa turca a semnalat joi 5 martie ca posibila data pentru aceasta reuniune. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat si el ca intalnirea ar putea avea loc pe 5 sau 6 martie. Discutiile nu vor fi usoare, dar ambii lideri si-au confirmat dorinta de a solutiona situatia din Idlib, unde Rusia si Turcia sprijina fiecare parti adverse, a spus Peskov.

Conflictul a escaladat dupa ce 33 de soldati turci au fost ucisi de armata siriana in provincia Idlib (nord-vestul Siriei), unde Ankara sustine grupari rebele ce lupta impotriva trupelor presedintelui Bashar al-Assad.

Armata turca a lansat in Idlib o ofensiva militara denumita operatiunea ‘Scutul Primaverii’ si au loc confruntari directe intre trupele turce si cele siriene. Doua avioane de lupta siriene SU-24 au fost doborate duminica de aviatia turca, in timp ce Damascul sustine ca Siria la randul ei a doborat trei drone turcesti. Duminica dupa-amiaza armata turca a bombardat si a scos din uz aeroportul militar de la Nayrab, in provincia siriana Alep.

Mai mult despre: ,

Comentarii: