Rusia nu mai are nicio racheta Kalibr in Marea Neagra. O singura nava militara ruseasca se afla acum in Marea Neagra

externe

Trei nave rusesti fara rachete de croaziera Kalibr se afla acum in Marea Neagra si in Marea Azov, a anuntat vineri Marina ucraineana.

„In Marea Neagra se afla o nava inamica in serviciu de lupta; in Marea Azov sunt pana la 2 nave inamice in serviciu de lupta”, a precizat comandamentul Marinei Militare.

Doua nave importante ale flotei marinei ruse, crucisatorul nuclear greu Amiral Nakhimov si portavionul Amiral Kuznetov, sunt considerate nefunctionale.

„Crucisatorul nuclear greu Amiral Nakhimov din Flota de Sud a Marinei ruse, care se afla in reparatii, nu va fi pus in functiune la timp. S-a stabilit ca, dintre elementele de echipament de la bord, doar sistemul de navigatie functioneaza corect, in timp ce niciuna dintre celelalte unitati nu este pregatita”, a declarat o sursa din comunitatea de informatii de la Kiev pentru ghall.com.ua.

Se pare ca reactorul nuclear care alimenteaza nava nu a trecut testele necesare, lansarea acesteia fiind anulata, in timp ce sistemul de protectie impotriva radiatiilor al navei s-a dovedit, de asemenea, a fi defect. S-a constatat ca protectia invechita a barelor de grafit, produsa in 1980, a fost deteriorata de coroziune.

Potrivit informatiilor disponibile, majoritatea componentelor de inalta calitate lipsesc din cauza faptului ca fabricile de aparare rusesti nu le pot produce.

Sursa de informatii a mai raportat ca si o alta nava a Flotei de Sud, portavionul Amiral Kuznetov, se afla de asemenea intr-o stare critica de degradare.

„In timpul pregatirii pentru transferul portavionului de la docuri la fabrica pentru reparatii suplimentare, s-a descoperit ca nava nu se poate deplasa singura. S-a decis tractarea navei, dar s-a constatat ca standardul de functionare nu poate fi mentinut din cauza coroziunii profunde a puntilor de sub a treia carcasa exterioara a navei, precum si din cauza prezentei apei in cala.

In consecinta, exista riscul ca nava sa se rastoarne intr-o parte sau sa se scufunde in timpul remorcarii, astfel incat procesul a fost amanat pe termen nedefinit”, a informat sursa citata.

Citeste si: A luat foc singurul portavion al Rusiei, Amiral Kuznetov. Nava poate transporta peste 50 de avioane, se afla intr-un port din nordul extrem al Rusiei

Un incendiu a izbucnit pe nava amiral a Marinei ruse, Amiral Kuznetov, singurul portavion al Rusiei, anuntat agentiile de presa din Rusia.

Incendiul a izbucnit in timp ce nava era ancorata la santierul naval Zvyozdochka din orasul port Murmansk, situat in nord-vestul extrem al Rusiei, la Marea Barents, a precizat agentia de stiri TASS, citata de Newsweek USA.

O sursa din cadrul serviciilor de urgenta a declarat joi dimineata pentru TASS  ca 20 de persoane au fost evacuate, ca incendiul a fost stins si ca „nu s-au inregistrat victime”.

Alexei Rahmanov, cel care supravegheaza renovarea navei, a declarat pentru RIA Novosti ca incidentul a avut loc in timpul lucrarilor de reparatii.

Nava de razboi de 43.000 de tone si 1.000 de picioare are un echipaj de 1.300 de persoane si este inarmata cu sisteme de rachete anti-nava si de aparare aeriana. Nava poate transporta peste 50 de aeronave. In noiembrie 2022, oficialii au declarat ca reparatiile sunt in grafic si ca nava va fi gata pana in primul trimestru al anului 2024.

Se asteapta ca renovarea sa ofere navei un nou potential de lupta si sa ii prelungeasca durata de viata operationala cu inca 10 pana la 15 ani, potrivit Naval News.

Proiectul de reparare a navei a fost, de asemenea, afectat de coruptie. In martie 2021, directorul general al santierului naval care supraveghea reparatiile a fost arestat pentru deturnare de fonduri in valoare totala de 45 de milioane de ruble (606.300 de dolari), a relatat TASS.

„Amiralul Kuznetov” s-a intors la Severomorsk in februarie 2017, dupa o croaziera in Mediterana, unde a avut prima utilizare in lupta a avioanelor de lupta Su-33 si MiG-29KR cu baza pe punte in Siria. Potrivit rapoartelor oficiale, Amiralul Kuznetov a pierdut doua avioane de vanatoare de punte in timpul campaniei. Accidentele au avut loc in timpul unei apropieri de aterizare, iar pilotii s-au ejectat.

Efortul de razboi al Rusiei in Ucraina a primit o lovitura majora dupa ce nava amiral a flotei din Marea Neagra, Moskva, s-a scufundat in aprilie, dupa ce a fost atacata de fortele ucrainene.

Ucraina a declarat ca a lovit nava cu rachete Neptun, provocand scufundarea acesteia si pierderea a pana la 250 de marinari. Rusia a negat versiunea ucraineana a evenimentelor, spunand ca nava s-a scufundat dupa ce un incendiu la bord a detonat munitia.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: