Rusia pregateste o noua mare ofensiva, avertizeaza armata ucraineana: „Ocupantii au incercat, fara succes, sa sparga apararea trupelor noastre”

externe

Rusia continua pregatirile pentru ofensiva sa in estul Ucrainei cu scopul de a prelua controlul asupra intregului Donbas, potrivit ultimului raport privind situatia de razboi al Inaltului comandament al armatei ucrainene, facut public joi dimineata, in cea de-a 43-a zi a invaziei ruse in Ucraina, potrivit EFE, citata de Agerpres.

„Eforturile principale ale ocupantilor se concentreaza in prezent pe pregatirea operatiunii ofensive in estul Ucrainei, cu scopul de a stabili un control total asupra teritoriilor regiunilor Donetk si Lugansk”, se mentioneaza in raportul armatei ucrainene, care precizeaza, intre altele, ca trupele ruse continua sa fie active in directia Slobojanski (la sud de Zaporojie), Donetk si Tavria (tot in Zaporojie, dar mai la sud, aproape de Marea Azov).

Rusia a continuat sa blocheze orasul Harkov (nord-estul tarii) si sa efectueze bombardamente de artilerie, in timp ce in directia Donetk si in apropierea acestui oras „ocupantii au incercat, fara succes, sa sparga apararea trupelor noastre in zona localitatii Novotosovskoe”.

La sud, Rusia „ia masuri pentru restabilirea capacitatii de lupta a unitatilor sale”, in timp ce este acuzata de „utilizarea violentei impotriva civililor in teritoriile temporar ocupate”, conform aceluiasi raport.

„Populatia din Mariupol este deportata cu forta in districtele ocupate temporar din regiunea Donetk”, potrivit acestui document.

Institutul pentru studiul razboiului din SUA afirma, in ultimul sau buletin privind evolutiile de pe frontul ucrainean, ca Rusia a continuat sa redistribuie forte pe axa spre Sloviansk, in estul tarii, in ultimele 24 de ore si ca „niciun progres decisiv nu este asigurat”.

Acest oras este considerat un obiectiv-cheie in ofensiva rusa care se prefigureaza impotriva regiunilor de est ale Ucrainei.

In ultimele 24 de ore – potrivit institutului american – fortele ruse si-au incheiat retragerea din regiunea Sumi, in nord-est, iar acestea au fost transferate in orasul rusesc Belgorod, in apropiere de frontiera dintre cele doua tari, pentru a fi „ulterior desfasurate in Donbas”.

„Fortele ruse s-ar putea pregati pentru o ofensiva pe scara larga in regiunile Donetk si Lugansk in zilele urmatoare, dar se pare ca nu pot genera suficienta putere de lupta pentru a sparge apararea ucraineana intr-un atac frontal”, apreciaza expertii institutului citat.

Referitor la orasul Mariupol, aflat sub asediu, acelasi institut american afirma ca „este imposibil de confirmat daca au existat schimbari concrete pe teren” in ultimele 24 de ore.

Mai mult despre: ,

Comentarii: