Rusia, prima amenintare cu forta dupa victoriile Maiei Sandu: „Vom recurge la o lovitura militara imediata daca pacificatorii rusi sunt blocati pe Nistru”

news

Senatorul Viktor Bondarev, presedintele comisiei Adunarii Federale a Federatiei Ruse, ameninta cu o „lovitura militara imediata” in cazul in care fortele Rusiei din Transnistria ar fi blocate pe Nistru.

Militarii rusi din Transnistria sunt denumiti de Bondarev drept „pacificatori”. El sustine ca acestia sunt singura garantie a pacii in regiune.

„In acelasi timp, Romania, membru NATO, nici nu incearca sa ascunda planurile agresive. Un alt actor interesat al procesului este Ucraina. Incepand cu 2014, aceasta aceasta discuta activ variantele de blocare militara a pacificatorilor rusi. Presedintele pro-european al Republicii Moldova, Maia Sandu, care a anuntat public un asemenea plan, a primit noi oportunitati dupa o majoritate pro-romaneasca in Parlament”, a declarat Bondarev (foto, la dreapta lui Putin) pentru EurAsia Daily.

Conform lui Bondarev, venirea la putere a fortelor pro-europene in Moldova ofera NATO o sansa reala de a „intepa dureros Rusia”, atat in plan politic, cat si in plan militar.

„Fara o sustinere directa din partea militarilor NATO, nici Romania, nici Ucraina nu vor risca sa blocheze armata Rusiei. NATO insa, luand in considerare o escaladare, ia in serios un asemenea plan”, a declarat Bondarev.

Acesta a mentionat ca aceasta strategie nu este un secret pentru Federatia Rusa, mai mult, Ministerul Apararii, alaturi de comisia pe care o conduce, a planificat un sir de actiuni de raspuns.

„Blocarea militara a pacificatorilor este o agresiune directa. In acest caz, Rusia va recurge la o lovitura de deblocare. Desantul militar naval al Flotei Marii Negre este gata de debarcare la Odesa. Acesta nu va fi doar un coridor spre Transnistria, ci va insemna niste perspective clare privind chestiunea Donbasului”, a amenintat Bondarev.

Mai mult despre: ,

Comentarii: