externe

Rusia s-a alaturat Chinei si a restrictionat importul de peste si fructe de mare din Japonia

Rusia restrictioneaza importurile de fructe de mare din Japonia ca „masura de precautie” in urma eliberarii de apa radioactiva tratata de la centrala nucleara Fukushima, au declarat luni autoritatile ruse, declansand o obiectie puternica din partea Tokyo, potrivit Japan Times.

In aceeasi zi, Ministerul de Externe japonez a declarat ca „cere” cu tarie ca Rusia sa retraga restrictia, considerand decizia „extrem de regretabila”, deoarece nu are temeiuri stiintifice.

Guvernul rus a declarat ca masurile au intrat in vigoare luni si vor ramane in vigoare pana cand va putea verifica daca fructele de mare indeplinesc standardele de siguranta rusesti si cele ale Uniunii Economice Eurasiatice, un grup de state post-sovietice.

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinara si Fitosanitara al Federatiei Ruse, Rosselhoznadzor, din cadrul Ministerului Agriculturii al Rusiei a anuntat in septembrie ca are in vedere implementarea acelorasi restrictii ca si China din cauza preocuparilor privind potentiala contaminare radioactiva a fructelor de mare japoneze.

La inceputul acestei luni, guvernul japonez a organizat o videoconferinta cu Rosselkhoznadzor pentru a explica metodele de inspectie si testare a sigurantei pentru substante radioactive, inclusiv tritiu.

Deversarea apei din centrala nucleara nr. 1 de la Fukushima, avariata in 2011 de un cutremur masiv urmat de un tsunami, a inceput la sfarsitul lunii august. Agentia Internationala pentru Energie Atomica a decis ca planul a respectat standardele globale de siguranta.

China a impus o interdictie generala asupra importurilor de fructe de mare japoneze dupa inceputul primei runde de evacuare a apei.

A doua runda de evacuare a apei a inceput pe 5 octombrie, in ciuda preocuparilor unor tari, inclusiv China, si a pescarilor locali.

Incepand din 22 septembrie, Japonia a exportat in Rusia 118 tone de fructe de mare, potrivit autoritatilor ruse.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Celebrul magician David Copperfield, acuzat de mai multe femei de violente sexuale

Celebrul iluzionist american David Copperfield a fost acuzat de violenta sexuala de 16 femei, dintre…

15 minute ago

In cel mai pur stil bolsevic, Rusia va nationaliza o importanta companie producatoare de votca pe motiv de „implicare in activitati extremiste”

Autoritatile ruse au luat masuri pentru a confisca activele cu sediul in Rusia ale unui…

45 de minute ago

Lui Elon Musk nu i-a placut ce i-a spus una dintre subalternele sale de la Tesla, asa ca a concediat-o, odata cu intregul departament al acesteia

Directorul executiv al Tesla, Elon Musk, pare decis, prin masurile controversate luate in ultimele saptamani,…

O oră ago

Medici la cutite: un pacient din Slobozia asteapta de zece zile sa fie operat, dar interventia se tot amana fiindca anestezistul si chirurgul sunt certati

Un pacient internat la Spitalul Judetean de Urgenta Slobozia asteapta de zece zile sa fie…

2 ore ago

Finlanda va folosi militari rezervisti pentru paza granitei cu Rusia, in eventualitatea sosirii unor valuri bruste de migranti, incurajate de rusi

Finlanda planuieste sa isi schimbe regulile de recrutare pentru a permite rezervistilor sa ajute la…

2 ore ago

Joe Biden si Donald Trump au convenit sa aiba doua dezbateri prezidentiale, in iunie si septembrie

Ultima data cand presedintele Biden sau fostul presedinte Donald Trump au participat la o dezbatere…

2 ore ago