externe

Rusia si-a insusit, formal, centrala nucleara de la Zaporojie

Presedintele rus, Vladimir Putin a semnat, astazi, un decret potrivit caruia Rusia si-a insusit formal centrala nucleara de la Zaporojie din sudul Ucrainei, pe care o ocupa militar de la inceputul lunii martie, transmite AFP citat de Agerpres.

Centrala se afla sub controlul trupelor ruse, dar este operata de personal ucrainean.

La putin timp dupa acest anunt, directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Rafael Grossi, care saptamana aceasta are programate vizite la Kiev si Moscova, a declarat ca pleaca spre capitala ucraineana pentru a discuta despre crearea unei zone de protectie in jurul centralei.

Centrala Zaporojie, care furnizeaza circa o treime din productia de energie electrica a Ucrainei si pe care Rusia doreste sa o conecteze la reteaua electrica din Crimeea, este din luna august tinta unor bombardamente de artilerie pentru care Moscova si Kievul se acuza reciproc si care au starnit temeri fata de un posibil nou Cernobil.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Statie radar ruseasca, de 5 milioane de dolari, distrusa de ucraineni. Radarul „Podlet-K1” detecta tinte aeriene la altitudini joase

Ucraina a distrus o statie radar rusa Podlet-K1, intr-un atac condus de Directia de informatii…

4 ore ago

Strategii disperate, cum il promoveaza Antena 3 pe Piedone: „Ne trebuie un om gospodar fara scoala. Din ’90, pana acum au fost numai cu scoala”

Antena 3 a prezentat un "sondaj" realizat pe strada in Bucuresti din care a selectat…

57 de minute ago

Un nou razboi sta sa izbucneasca. Presedintele Azerbaidjanului: „Nu putem sta si astepta vazand cum Franta, India si Grecia inarmeaza Armenia impotriva noastra”

Presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a lansat un nou avertisment razboinic in conflictul pe care tara…

O oră ago

Piatra-Neamt: Tanar drogat prins de doua ori, in aceeasi noapte, la volan. Ce masuri au luat politistii

Un tanar de 22 de ani din Piatra Neamt a fost prins de doua ori,…

2 ore ago

Burduja cel viteaz: „Vreau sa vad daca Nicusor Dan are curajul sa se lupte cu mine pe argumente, il provoc la o dezbatere”

Sebastian Burduja si-a depus, sambata, candidatura la Primaria Capitalei, si a declarat cu acest prilej…

2 ore ago