Rusia si China, pozitie comuna impotriva Occidentului. Totusi, exista ingrijorari

externe

Presedintele rus Vladimir Putin a salutat joi „pozitia echilibrata” a Chinei cu privire la razboiul din Ucraina, desi a recunoscut ca Beijingul are „intrebari si ingrijorari” referitoare la invazie. Aceasta pare fi o recunoastere voalata a opiniilor lor divergente in privinta conflictui.

„Apreciem foarte mult pozitia echilibrata a prietenilor nostri chinezi referitoare la criza din Ucraina. Intelegem intrebarile si preocuparile dumneavoastra in acest sens”, a spus Putin intr-un discurs de deschidere al intalnirii.

„In timpul intalnirii de astazi, desigur, vom explica in detaliu pozitia noastra cu privire la aceasta problema, desi am mai vorbit despre asta”, a subliniat el.

Putin a facut aceste declaratii la intalnirea cu liderul chinez Xi Jinping, pentru prima data de la invadarea Ucrainei, la un summit regional din Uzbekistan, desfasurat a cateva zile dupa ce Rusia a suferit o serie de esecuri militare majore in Ucraina. Trupele ruse se retrag in masa, dupa ce au pierdut mai mult teritoriu intr-o saptamana decat au cucerit in sase luni de razboi.

Pana acum, China a refuzat sa condamne definitiv atacul neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei, pe fondul suplimentarii asistentei economice acordate vecinului sau, sporind comertul bilateral la niveluri record.

Xi a spus ca Beijingul „va colabora cu Rusia in vederea extinderii unui sprijin reciproc puternic in chestiunile care tin de interesele esentiale ale celuilalt” si „va juca un rol principal in consolidarea stabilitatii si energiei pozitive intr-o lume a schimbarii si dezordinii”, potrivit Ministerul chinez de Externe, potrivit News.ro.

Xi a mai spus ca apreciaza „aderarea Rusiei la principiul unei singure Chine si a subliniat ca Taiwanul este o parte a Chinei”.

Cei doi lideri autoritari au fost parteneri apropiati in ultimii ani, pe fondul conflictului tot mai mare cu Occidentul.

China a oferit sprijin tacit actiunilor Rusiei in Ucraina, in timp ce Moscova a sprijinit Beijingul si a criticat Washingtonul pentru vizita presedintei Camerei SUA, Nancy Pelosi, la Taipei, in august. Beijingul a reactionat cu exercitii militare fara precedent in jurul insulei democratice autonome, pe care pretinde ca este propriul teritoriu.

Casa Alba a incercat sa minimalizeze rolul intalnirii dintre cei doi lideri de joi, argumentand ca Beijingul nu a incalcat inca sanctiunile occidentale impotriva Moscovei si nici nu a oferit asistenta materiala directa Rusiei.

”Mesajul nostru catre China, cred, a fost consecvent: nu este momentul pentru nicun fel de afaceri ca de obicei cu domnul Putin, avand in vedere ceea ce a facut in interiorul Ucrainei. Nu este momentul sa fim izolati de restul comunitatii internationale, care a condamnat in mare masura ceea ce face el in Ucraina si nu numai ca l-a condamnat, ci a facut eforturi pentru a-i ajuta pe ucraineni sa se apere si sa-si apere integritatea teritoriala”, a declarat John Kirby.

Kirby a mai spus ca Putin a fost pus sub „extrema tensiune” si stres.

„In Ucraina, armatei lui ni ii merge bine si cred ca cu siguranta se cuvine Kremlinului sa doreasca sa se apropie de Beijing cu privire la ceea ce se intampla acolo”, a adaugat el.

In intalnirea lor de joi, Putin a condamnat Statele Unite pentru ceea ce a numit „provocari” in stramtoarea Taiwan si a criticat incercarile de „a crea o lume unipolara”. Aceste incercari, a invocat el, „au luat recent o forma urata si sunt absolut inacceptabile pentru majoritatea statelor de pe planeta”.

Cei doi poarta discutii in marja unui summit al Organizatiei de Cooperare de la Shanghai, o grupare regionala axata pe securitate care include si India, Pakistan si patru natiuni din Asia Centrala.

Intr-o demonstratie simbolica de forta si unitate, marina russ si chineza au efectuat patrule si exercitii comune in Oceanul Pacific cu doar cateva ore inainte de intalnirea liderilor, potrivit Ministerului Apararii al Rusiei.

La inceputul intalnirii de joi, Putin a subliniat consolidarea legaturilor economice dintre China si Rusia, comertul bilateral depasind 140 de miliarde de dolari anul trecut.

„Sunt convins ca pana la sfarsitul anului vom atinge noi niveluri record, iar in viitorul apropiat, asa cum s-a convenit, ne vom creste cifra de afaceri anuala comerciala la 200 de miliarde de dolari sau mai mult”, a spus el.

Putin s-a intalnit ultima oara cu Xi in timpul unei vizite in capitala Chinei pentru Jocurile Olimpice de iarna, in februarie anul acesta. Cei doi lideri si-au proiectat „parteneriatul fara limite” si au lansat un document de 5.000 de cuvinte in care isi exprima opozitia comuna fata de „extinderea in continuare a NATO”.

Intrevederea de joi vine ca parte a primei calatorii a lui Xi in afara granitelor Chinei in mai bine de doi ani si cu doar cateva saptamani inainte de incercarea de a-si asigura un al treilea mandat care incalca normele la o intalnire politica majora de la Beijing – actiune care va consolida statutul sau de cel mai puternic lider al Chinei din ultimele decenii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: