Rusia si China se prezinta drept garanti ai dreptului international in fata Occidentului in privinta Gaza

externe

putin, xi

Rusia se prezinta drept un campion al pacii in conflictul dintre Israel si Hamas, in timp ce desfasoara cea mai mare invazie in Europa de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace. Statele Unite si UE, pe de alta parte, par sa creada ca sanctiunile nu se aplica atunci cand „dreptul la autoaparare” implica bombardarea fara discriminare a civililor din Fasia Gaza si atacurile din Cisiordania. Aceasta pozitie de sustinere a Israelului a declansat un val de acuzatii de standarde duble: Puterile occidentale au fost criticate pentru ca au condamnat atacurile Rusiei impotriva civililor si a infrastructurii din Ucraina, justificand, in acelasi timp, acte similare comise de Israel in numele apararii sale impotriva Hamas, relateaza El Pais.

Moscova si Beijingul au avut aceeasi pozitie de la inceputul razboiului dintre Israel si Hamas. Nu este o coincidenta, ci mai degraba un alt rezultat al „parteneriatului strategic” si al prieteniei „fara limite” dintre cele doua tari, pe care le-au anuntat cu trei saptamani inainte ca Rusia sa invadeze Ucraina in februarie 2022.

„China si Rusia s-au pozitionat relativ clar in conflictul actual: au criticat Israelul [desi folosind un limbaj diplomatic], fara a condamna in mod explicit Hamas, si au criticat cu voce tare SUA si sprijinul acordat de Occident Israelului”, explica Bjorn Alexander Duben, profesor asociat la Universitatea Jilin din China. Poate fi „oarecum surprinzator”, adauga analistul, deoarece „atat Beijingul, cat si Moscova au intretinut relatii bune cu Israelul in ultimele decenii”, mai spune el.

Cand Putin si-a anuntat invazia in Ucraina la 24 februarie 2022, a sustinut ca „vechile tratate si acorduri [internationale] nu mai sunt eficiente” dupa destramarea Uniunii Sovietice. Presedintele a dat ca exemplu interventia NATO in Iugoslavia, care nu a fost aprobata de Natiunile Unite, invazia unilaterala a SUA in Irak in 2003 si interventia americana in Siria. De asemenea, el a sustinut ca aprobarea ONU „a fost denaturata” atunci cand NATO a actionat impotriva lui Gaddafi in Libia.

China recunoaste Palestina ca stat si are o legatura istorica cu acest teritoriu, care este legat de miscarile de eliberare nationala din timpul Razboiului Rece. Dar Beijingul a incercat sa ramana in afara razboiului si sa se prezinte ca un prieten al Israelului si al Palestinei. Ministrul chinez de externe Wang Yi a fost in contact cu ambele ministere de externe. „Sarcina urgenta acum este de a impiedica escaladarea situatiei si de a provoca un dezastru umanitar mai grav”, i-a spus el omologului sau israelian, Eli Cohen, saptamana trecuta. „China simpatizeaza profund cu situatia dificila a poporului palestinian, in special a celor din Gaza”, i-a spus el, pe de alta parte, ministrului palestinian de externe Riyad Al-Maliki.

Profesorul Duben considera ca nici China si nici Rusia nu au „un interes special in conflict”. Cu toate acestea, adauga el, avand in vedere tensiunile geopolitice din ultimii ani, „faptul ca SUA si principalii sai aliati au adoptat o pozitie de sustinere fata de Israel reprezinta un stimulent pentru Beijing si Moscova sa faca acelasi lucru si sa adopte o pozitie contrara, ca in timpul Razboiului Rece”, a precizat el.

Duben indica un alt motiv: „Folosind imaginile cu suferinta civililor din Gaza, atat Beijingul, cat si Moscova pot prezenta Statele Unite si aliatii lor [din cauza sprijinului acordat Israelului] ca fiind iresponsabile si vinovate de standarde duble atunci cand vine vorba de incalcari ale drepturilor omului si de presupuse crime de razboi. Se pot folosi de acest lucru pentru a devia criticile occidentale privind crimele de razboi ale Rusiei in Ucraina sau tratamentul aplicat de China minoritatii musulmane uigure din regiunea Xinjiang.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: