Rusia si India iau in considerare productia comuna de arme

externe

Rusia si India iau in considerare productia in comun de echipament modern de aparare, a declarat marti ministrul de externe rus Serghei Lavrov, in urma unor discutii la Moscova cu omologul sau indian, Subrahmanyam Jaishankar, relateaza Deutsche Welle.

A fost cea de-a cincea intalnire intre cei doi ministri din acest an.

„Am discutat in detaliu perspectivele cooperarii militare si tehnologice, inclusiv productia de echipamente militare moderne”, a declarat Lavrov, potrivit agentiei ruse TASS.

Cele doua tari incearca sa coopereze mai strans in domeniile energiei nucleare si calatoriilor in spatiu, a spus Lavrov.

De zeci de ani, India s-a bazat pe Rusia pentru echipamentele sale militare. Rusia este, de asemenea, a patra cea mai mare piata pentru produsele farmaceutice indiene.

Aceasta a fost prima vizita a lui Jaishankar in Rusia dupa invazia din Ucraina. El a fost insotit de o delegatie formata din inalti oficiali din agricultura, petrol si gaze naturale, porturi si transport maritim, finante, produse chimice si ingrasaminte si comert.

„Rusia a fost un partener constant si testat de-a lungul timpului. Orice evaluare obiectiva a relatiei noastre de-a lungul mai multor decenii ar confirma ca a servit de fapt ambele tari foarte, foarte bine”, a spus Jaishankar.

India are legaturi stranse atat cu Moscova, cat si cu Occidentul si este una dintre putinele tari care nu a condamnat razboiul Rusiei in Ucraina. De asemenea, New Delhi nu sprijina sanctiunile occidentale impotriva Rusiei, in schimb sustine dialogul ca modalitate de rezolvare a conflictului.

Jaishankar a subliniat, de asemenea, ca tara sa va continua sa cumpere petrol din Rusia.

India a devenit cel mai mare cumparator de petrol al Rusiei, dupa China, deoarece cumparatorii occidentali incearca sa renunte la combustibilul provenit de la Moscova.

„Fiind al treilea consumator de petrol si gaze si o tara cu venituri nu foarte mari, trebuie sa cautam surse convenabile, asa ca relatia India-Rusia este in avantajul nostru”, a spus Jaishankar.

Ponderea Rusiei in importurile de petrol din India a crescut de la aproximativ 2% inainte de invazia Ucrainei la un maxim istoric de 23% in septembrie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: