Rusia taie furnizarea de electricitate catre Finlanda pentru a o intimida. Helsinki raspunde: „Ne putem descurca”

externe

Rusia va suspenda incepand de sambata furnizarea de electricitate catre Finlanda, a anuntat vineri compania intermediara finlandeza RAO Nordic Oy, detinuta de compania ruseasca InterRAO, in timp ce operatorul retelei de electricitate a Finlandei a dat asigurari ca se poate lipsi de energia ruseasca, transmite AFP, citata de Agerpres.

Anuntul survine in contextul cresterii tensiunilor intre Helsinki si Moscova, dupa ce Finlanda si-a anuntat intentia de a adera la NATO ”fara intarziere”. Presa finlandeza a evocat si o posibila oprire a furnizarii gazelor naturale din Rusia, dezmintita insa de Moscova.

Compania RAO Nordic Oy a declarat ca nu a mai primit din data de 6 mai plati pentru energia furnizata Finlandei, sustinand ca prin urmare nu mai dispune de mijloace banesti pentru a plati electricitatea importata din Rusia, dar spera ca ”situatia se va ameliora curand” si livrarile vor putea fi reluate.

Dupa acest anunt, operatorul retelei de electricitate a Finlandei, societatea Fingrid, a dat asigurari ca se poate lipsi de energia ruseasca. ”Eram pregatiti pentru asta si nu va fi greu. Ne putem descurca marind putin importurile din Suedia si Norvegia”, a declarat un reprezentant al acestei companii.

Mai mult despre: ,

Comentarii: