Rusia taie gazul catre Olanda, dupa ce a refuzat sa-l plateasca in ruble

externe

Gazprom, pierderi, gaze naturale, sanctiuni occidentale

Gazprom Export va suspenda pe 31 mai livrarile de gaze naturale catre traderul olandez GasTerra, deoarece nu a platit in ruble pentru gazele livrate in aprilie, a anuntat luni compania rusa, transmite Reuters.

Gazprom Export a cerut clientilor europeni sa plateasca in ruble pentru livrarile de gaze rusesti, ca urmare a sanctiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei.

Gazprom Export a precizat ca suspendarea livrarilor de gaze va fi in vigoare pana cand platile sunt realizate conform schemei propuse de Rusia.

Luni, GasTerra a confirmat ca nu va mai primi gaze din data de 31 mai, dupa ce a refuzat sa raspunda solicitarilor Moscovei de a plati in ruble.

GasTerra, care cumpara si tranzactioneaza gaze in numele Guvernului olandez, a informat ca a contractat din alta parte doua miliarde de metri cubi (bcm) de gaze, cantitate pe care ar fi trebuit sa o primeasca de la Gazprom pana in octombrie, potrivit Agerpres.

Compania este detinuta in proportie de 50% de entitati ale Guvernului olandez, in timp ce firmele Shell si Exxon detin fiecare 25%.

Un purtator de cuvant al Ministerului Economiei a declarat ca Tarile de Jos nu vor initia planul de urgenta privind gazele naturale, prin care se solicita consumatorilor industriali sa-si reduca consumul.

„Aceste evolutii nu le vedem ca pe o amenintare la adresa livrarilor”, a afirmat oficialul.

Un purtator de cuvant al operatorului national de transport Gasunie a precizat ca firma nu se asteapta la perturbari in retea ca rezultat al deciziei Gazprom de a opri livrarile catre GasTerra.

In 27 aprilie, Gazprom a oprit livrarile de gaze naturale in Polonia si Bulgaria, in absenta platilor in ruble de la cele doua tari si apoi si catre Finlanda.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: