Rusia tocmai a revendicat mai multe teritorii arctice: „Regiunea arctica este cruciala pentru securitatea nationala a Rusiei”

externe

Moscova planuieste sa se extinda si mai mult in Arctica, pentru a contracara amenintarile tot mai mari ale Occidentului in regiune, a declarat seful marinei ruse, citat de Newsweek.

Nicio tara nu detine Polul Nord geografic sau Oceanul Arctic care il inconjoara. Cele opt state arctice, printre care se numara Rusia, SUA si Canada, sunt limitate la o zona economica exclusiva (ZEE) de 200 de mile marine in largul coastelor lor, in ciuda faptului ca platformele lor continentale se afla dincolo de ZEE.

Rusia a cerut pentru prima data in 2001 extinderea limitei arctice, datorita rezervelor de petrol si gaze neexploatate de pe fundul marii arctice, dar aceasta cerere a fost respinsa de Comisia ONU privind limitele platoului continental.

Moscova a prezentat din nou cereri in 2015 si 2021, propunand ca platoul sau continental sa cuprinda aproape 70% din Oceanul Arctic, suprapunandu-se peste ZEE ale altor tari arctice, precum Danemarca si Canada.

Amiralul Nikolai Evmenov a sugerat acum ca Moscova va face presiuni si mai ferme pentru acest teritoriu, intr-un discurs rostit in cadrul Forumului Arctic de la Sankt Petersburg, din cauza „expansiunii NATO si a politicii agresive a Occidentului colectiv fata de Rusia”.

Invazia presedintelui Vladimir Putin in Ucraina a inrautatit legaturile dintre Rusia si Occident, iar tensiunile ameninta sa se extinda in regiunea arctica, unde, in februarie 2023, Garda Nationala a SUA a organizat exercitii pe vreme rece.

Fara a mentiona razboiul din Ucraina, Evmenov a declarat ca regiunea arctica este cruciala pentru securitatea nationala a Rusiei, unde a avut loc „o crestere a prezentei militare straine” pe fondul competitiei pentru accesul la resurse.

Interesele nationale ale Rusiei includ „dezvoltarea zonei arctice rusesti ca baza de resurse strategice si utilizarea rationala a acesteia, inclusiv dezvoltarea platoului continental in afara zonei economice exclusive de 200 de mile”, sustine Evmenov.

Acest lucru ar asigura „functionarea rutei maritime nordice ca mijloc de comunicare nationala pentru transport”, a declarat el in fata politicienilor rusi si straini la 7 decembrie, potrivit Ministerului rus al Apararii.

Evmenov a condus Flota de Nord a Rusiei intre 2015 si 2019. In aceasta perioada, Moscova si-a consolidat capacitatile militare in Arctica cu noi submarine si nave de suprafata. De asemenea, au fost construite noi baze in arhipelagurile arctice indepartate Franz Josef Land si New Siberian Islands, in timp ce bazele regionale existente au fost modernizate, a relatat agentia de presa arctica Barents Observer.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: