Care erau planurile Moscovei cu centralele nucleare ale Ucrainei. Cu sase ani inainte de invazie si-a activat spionii pentru atingerea planurilor

externe

centrala nucleara, Zaporojia, Rusia, refuz, cedare, Ucraina

Ucraina are unul dintre cele mai mari sisteme de centrale nucleare din lume. Asadar, atunci cand Rusia a inceput sa isi planifice invazia, infrastructura de energie nucleara a Ucrainei a fost o tinta principala, scrie Business Insider.

Obiectivul serviciilor de informatii rusesti era sa obtina controlul acestor centrale si apoi sa le foloseasca ca parghie impotriva guvernului ucrainean. Ca parte a unui efort mai amplu de destabilizare a institutiilor ucrainene, spionii rusi au inceput sa recruteze agenti in Ucraina cu mult inainte ca trupele rusesti sa intre in Ucraina la 24 februarie 2022.

Serviciile secrete ucrainene au evaluat ca Andrii Derkach, fost membru al parlamentului ucrainean si sef al Energoatom, compania nucleara de stat din Ucraina, a inceput sa lucreze cu serviciile de informatii rusesti cu cel putin sase ani inainte de invazie.

Potrivit unui raport recent al Royal United Services Institute, un think tank britanic, privind operatiunile neconventionale ale Rusiei in Ucraina inainte si in timpul razboiului, agentiile de informatii ucrainene considera ca „principala directie a activitatilor pro-ruse ale lui Derkach” in anii de dinainte de 2022 a fost aceea de a influenta industria energiei nucleare din Ucraina „in interesul Rusiei”.

Potrivit Serviciului ucrainean de securitate de stat, Derkach era manevrat de agentia de informatii militare a Rusiei, cunoscuta sub numele de GRU, si primea milioane de dolari in fiecare luna pentru a facilita caderea Ucrainei.

„Se presupune ca Derkach ar fi fost insarcinat cu infiintarea unei retele de firme de securitate private care sa ajute la mentinerea controlului intr-o serie de orase prin identificarea traseelor si asistarea fortelor rusesti la sosirea lor”, se arata in raportul RUSI.

Potrivit raportului RUSI, infrastructura de energie nucleara a Ucrainei „a jucat un rol semnificativ” in planul de invazie al Rusiei si in relatarile publice ale Kremlinului despre conflict. Moscova a acuzat Ucraina ca are planuri de a folosi centralele pentru a dezvolta arme nucleare, iar liderii de la Kremlin au facut planuri pentru a pune mana pe centrale ca parte a invaziei.

„Pentru a pregati aceste operatiuni, serviciile speciale rusesti au recrutat angajati ai instalatiilor nucleare, inclusiv din unitatile responsabile de securitatea fizica a instalatiilor”, se arata in raport.

FSB-ul rus, principala agentie succesoare a KGB-ului din epoca sovietica, „a fost profund implicata in planificarea si executarea invaziei”, potrivit raportului. Este posibil ca agentii FSB sa nu fi dirijat neaparat direct agentii din Ucraina, dar fie ei, fie agentii lor din Ucraina, au incercat probabil sa mituiasca, sa santajeze sau sa linguseasca personalul de la uzine, acestea fiind cele mai comune mijloace prin care oamenii sunt recrutati pentru a spiona.

Pare probabil ca rapoartele privind succesul limitat al efortului de destabilizare au fost distorsionate pe masura ce au fost transmise la Kremlin sau ignorate odata ajunse acolo. Acest lucru a facut ca liderii rusi sa aiba o intelegere slaba a situatiei de pe teren inainte de invazie.

Marele plan al Moscovei

Potrivit unui alt raport RUSI privind primele cinci luni de razboi, Rusia avea planuri mari pentru centralele nucleare din Ucraina, intentionand sa le foloseasca pentru a-si promova obiectivele in trei moduri.

In primul rand, Moscova planuia sa foloseasca centralele nucleare ca baze pentru trupe si echipamente, astfel incat fortele ucrainene sa nu le poata tinti de teama sa nu provoace un dezastru nuclear.

In al doilea rand, Kremlinul dorea sa preia controlul asupra retelei energetice ucrainene – 60% din energia electrica a Ucrainei provine de la centralele nucleare – pentru a obtine influenta asupra populatiei si economiei tarii.

In cele din urma, Moscova a vrut sa profite de siturile nucleare pentru a santaja SUA si tarile europene, folosind amenintarea radiatiilor si a poluarii nucleare pentru a le impiedica sa se implice, direct sau indirect, in sustinerea Ucrainei.

In general, Kremlinul a dorit sa denuclearizeze Ucraina in speranta de a lasa tara mai slaba si mai dependenta de Rusia. Cu toate acestea, in primele saptamani ale conflictului, a fost clar ca acest plan a esuat.

Desi fortele rusesti inca controleaza centrala nucleara Zaporijia, cea mai mare centrala nucleara din Europa, acest lucru nu a adus Kremlinului nicio influenta asupra Kievului.

Intr-adevar, in loc sa primeasca fortele rusesti cu bratele deschise, ucrainenii au protestat si au ripostat. La 14 luni mai tarziu, trupele rusesti obisnuite sunt cele care sufera din cauza acestui esec al serviciilor de informatii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: