Rusia va accepta prelungirea acordului numai daca Occidentul relaxeaza restrictiile

externe

Rusia va accepta continuarea intelegerii prin care cerealele ucrainene sunt transportate pe Marea Neagra printr-un culoar special securizat si supervizat de ONU si Turcia doar daca Occidentul va facilita exporturile de produse agricole si de ingrasaminte ale Rusiei, informeaza Reuters.

In cadrul unei intalniri la Moscova, ministrul adjunct al apararii din Rusia, Aleksandr Fomin, i-a spus subsecretarului general al ONU, Martin Griffiths, ca prelungirea acordului, care a deblocat exporturile agricole ucrainene din porturile din sudul tarii, si care expira in noiembrie, „depinde in mod direct de asigurarea implementarii depline a tuturor acordurilor incheiate anterior”.

Exportul de ingrasaminte agricole si cereale din Rusia nu este vizat de sanctiuni, insa Rusia sustine ca impactul general al sanctiunilor occidentale asupra logisticii, platilor, transportului maritim si asigurarilor o impiedica sa exporte ingrasaminte si produse chimice cum ar fi amoniacul si ca relaxarea acestor restrictii a fost o parte esentiala a acordului semnat in iulie.

Acordul de la Istanbul este valabil patru luni, dupa care poate fi reinnoit. Potrivit acestuia, vapoarele cu grane ucrainene sunt inspectate la sosire si plecare in Turcia. Echipele de inspectori sunt formate din reprezentanti ai celor patru parti, sub autoritatea centrului de coordonare de la Istanbul. Inspectarea navelor ucrainene cu cereale a fost cerinta expresa a Moscovei, care vrea sa se asigure ca nu vor fi folosite pentru a fi livrate arme Ucrainei.

Discutiile cu privire la extinderea si extinderea acordului intermediat de ONU care sa permita exporturile ucrainene de cereale din Marea Neagra, vor continua, a declarat luni purtatorul de cuvant al ONU, Stephane Dujarric, dupa ce oficialii ONU au purtat discutii „pozitive si constructive” la Moscova cu privire la acord.

„Discutiile vor continua. Ingrasamintele si materiile prime necesare pentru producerea ingrasamintelor – care include amoniacul – originare din Federatia Rusa sunt cheia productiei agricole la nivel mondial”, a spus Dujarric. „Suntem ingrijorati de urmatoarea recolta si de criza care ar putea aparea daca ingrasamintele nu sunt puse la dispozitie rapid si la un pret rezonabil pentru fermierii din intreaga lume, pe masura ce incep sezonul de semanat”, a adaugat acesta.

Acordul din iulie a permis exportul a peste 6 milioane de tone de cereale si alte alimente.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: