RUSIA va fi ingenuncheata. Iata ce BOMBARDIER spectaculos construieste SUA acum – VIDEO

externe

Destinat sa patrunda foarte adanc in teritoriul inamic, ticsit de senzori si de calculatoare, viitorul bombardier american pe care il va construi Northrop Grumman pentru Pentagon este un avion din care numeroase componente urmeaza sa fie inventate pentru a atinge parametrii doriti, comenteaza AFP.

Viitorul bombardier LRS-B (Long range strike bomber) — sau, prescurtat, B-3 — trebuie sa fie operational incepand de la mijlocul deceniului 2020-2030 pentru un pret unitar estimat in prezent la 564 milioane de dolari.

El trebuie sa permita ‘intarirea capacitatii noastre de a atinge orice tinta in lume’, a explicat Ashton Carter, seful Pentagonului, citat de Agerpres.

Investitiile se vor concentra in special asupra ‘instrumentelor de supraveghere si de recunoastere, razboiului electronic si armamentelor (bombe) avansate’, a continuat el.

Pentagonul a dezvaluit foarte putine informatii despre caracteristicile viitorului aparat, care va trebui sa fie capabil sa se strecoare prin apararile antiaeriene ale unor tari ca Rusia si China.

Dar expertii americani au in vedere un avion apropiat de o aripa zburatoare, ca B-2, celebrul bombardier nedetectabil construit de Northrop in deceniul 1990 doar in vreo 20 de exemplare.

Avionul va trebui sa fie capabil sa transporte ‘toata gama de munitii, de la relativ micile bombe cu mare precizie pana la bombe nucleare’, explica Loren Thompson, de la cercul de reflexie al Institutului Lexington.

El va mai trebui sa poata lovi tintele cele mai variate, oricat ar fi ele de ‘ingropate, mobile sau intarite’ de straturi si straturi de beton, continua expertul.

Dar partea cea mai novatoare consta in capacitatile electronice ale aparatului, intrucat va trebui sa poata conta pe proprii sai senzori si pe propriile sale capacitati de calcul in orientare, in cazul in care ‘ar putea sa-si piarda capacitatile de comunicare’ cu exteriorul, explica Loren Thompson.

‘Totodata, aparatul va trebui sa fie nedetectabil in toata gama spectrului electromagnetic, radar, infrarosu, optic, ceea ce inseamna ca va trebui sa aiba instrumente de bruiaj in toate aceste dimensiuni’, mai estimeaza el.

Armamentul viitorului avion ar putea sa nu se bazeze doar pe bombe: aparatul va fi dotat si pentru a putea fi utilizat pentru efectuarea unor operatiuni de razboi informatic sau pentru ghidarea unor flote de drone spre obiectivele lor, adauga el.

De fapt, exista inca numerosi factori de ‘riscuri tehnice’ cu privire la acest avion,estimeaza in studiul lor Todd Harrison si Andrew Hunter, doi experti din cercul de reflexie CSIS.

Astfel, sistemele electronice perfectionate ale avionului vor trebui ‘sa primeasca si sa trimita electroni prin carcasa avionului’, ceea ce inseamna ‘brese’ in protectia fuselajului si a aripilor.

Conceperea acestor deschideri, care nu trebuie sa afecteze nedetectabilitatea, ‘s-a dovedit a fi foarte complexa si foarte costisitoare’ pentru avioanele precedente nedetectabile ale US Air Force, amintesc cei doi experti.

‘Pentru B-2, chiar sticlaria cabinei de pilotaj s-a dovedit a fi o provocare tehnica mult mai dificila decat se prevazuse’ initial, precizeaza ei.

Ultimele aparate nedetectabile dezvoltate de Pentagon s-au dovedit a fi adevarate abisuri financiare. Astfel, avionul de lupta polivalent F-35 este evaluat in prezent la aproape 400 de miliarde de dolari, castigandu-si supranumele de avion ‘care a fost cat pe ce sa scufunde Pentagonul’.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: