Rusia va reactiona in cazul in care SUA vor furniza arme Ucrainei (MAE rus)

externe

In cazul in care SUA vor livra Ucrainei arme, Rusia ‘nu va ignora astfel de actiuni’, a avertizat luni seara ministrul rus adjunct de externe Serghei Riabkov, intr-o declaratie citata de TASS.

Potrivit declaratiei, Riabkov considera posibilele livrari de arme Ucrainei de catre SUA drept o ‘lovitura majora impotriva acordurilor de la Minsk’, ceea ce va ‘arunca intreaga situatie in aer’. Rusia va reactiona la astfel de ‘actiuni provocatoare’, a spus el, insistand: ‘Vom fi obligati sa raspundem in mod corespunzator’. ‘De ce au nevoie de arme cei care pledeaza pentru normalizarea situatiei in Ucraina?’, s-a intrebat Riabkov.

Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a facut apel, din nou, la Washington sa ajute Kievul in consolidarea capacitatilor sale de aparare, intr-o discutie telefonica avuta zilele trecute cu vicepresedintele SUA, Joe Biden. Acesta din urma a condamnat incalcarea armistitiului de catre separatisti si ‘fortele ruse’, potrivit Unian. ‘Daca Rusia va continua sa incalce acordurile de la Minsk, inclusiv cel convenit in data de 12 februarie, pretul platit de Moscova va fi mult mai mare’, a avertizat Biden.

Un nou regim de incetare a focului a intrat in vigoare la 15 februarie in estul Ucrainei, in urma summitului cvadripartit (Germania, Franta, Ucraina, Rusia) de la Minsk, dar trupele guvernamentale ucrainene si separatistii se acuza reciproc de incalcarea acestuia. In loc sa inceapa retragerea armelor grele de la linia frontului, insurgentii si-au continuat ofensiva asupra localitatii strategice Debaltevo, al carui control l-au si preluat saptamana trecuta. In prezent, conform autoritatilor de la Kiev, acestia incearca sa-si consolideze pozitiile in apropiere de Mariupol, port strategic la Marea Azov, dupa cum a relatat site-ul local 06242.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: