Rusia vrea sa-si faca urgent o rubla „digitala”, ca sa poata face plati internationale

pagina verde

Rusia a declarat joi ca intentioneaza sa aiba pana anul viitor o rubla „digitala” capabila sa faca plati internationale si, de asemenea, doreste sa extinda numarul de tari care accepta cardurile bancare in stil Visa si Mastercard care sunt administrate de banca sa centrala.

Odata cu sanctiunile occidentale care exclud Rusia din parti mari ale sistemului financiar global, Moscova cauta modalitati alternative de a efectua plati cheie atat in ​​tara, cat si in strainatate.

Guvernatorul bancii centrale a tarii, Elvira Nabiullina, a declarat ca banca intentioneaza ca tranzactiile reale cu ruble „digitale” sa fie posibile anul viitor si ca moneda digitala ar putea fi utilizata in unele tranzactii internationale.

”Rubla digitala se numara printre proiectele prioritare. Am creat destul de repede un prototip… acum facem teste cu banci si anul viitor vom avea treptat tranzactii pilot”, a declarat Nabiullina Camerei inferioare a Parlamentului Rusiei.

Rusia, la fel ca multe alte tari din intreaga lume, a dezvoltat bani digitali in ultimii doi ani pentru a-si moderniza sistemul financiar, a accelera platile si a scapa de amenintarea venita dintr-o eventuala suprematie a bitcoin.

Unii experti ai bancilor centrale au sugerat, de asemenea, ca noile tehnologii inseamna ca tarile ar putea trata mai direct intre ele, facandu-le mai putin dependente de canalele de plata dominate de Occident, cum ar fi sistemul SWIFT.

Bahamas a fost primul stat care a lansat o moneda digitala nationala in 2020, in timp ce China este cea mai avansata dintre economiile majore, care a efectuat o incercare in masa a unui yuan digital la Jocurile Olimpice de iarna de la Beijing din acest an.

Nabiullina a mai spus ca Rusia intentioneaza sa extinda numarul de tari care accepta cardurile bancare MIR ale bancii centrale, o alternativa la Visa si MasterCard, care s-au alaturat altor firme occidentale si au suspendat operatiunile in Rusia.

MIR si UnionPay din China sunt printre putinele optiuni ramase rusilor pentru a efectua plati in strainatate, deoarece bancile ruse au fost izolate de sistemul financiar global, ca raspuns la ceea ce Moscova numeste ”operatiunea militara speciala” din Ucraina.

Eforturile Occidentului de a inchide posibilele rute pentru eludarea sanctiunilor au continuat joi. Cea mai mare platforma de schimb de criptomonede din lume, Binance, a declarat ca dezactiveaza conturile cetatenilor rusi si ale companiilor cu sediul acolo care detin active echivalente cu peste 10.000 de euro (10.900 de dolari). Cei afectati vor putea in continuare sa-si retraga banii, dar acum li se va interzice sa faca noi depozite sau sa tranzactioneze, o masura conforma cu sanctiunile Uniunii Europene, a spus Binance.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: