externe

Rusii confisca proprietatile Kievului din regiunile cucerite. Soarta celei mai mari centrale nucleare din Europa e incerta

Administratia prorusa instalata de Moscova in teritoriile ocupate in regiunea Zaporojie, in sud-estul Ucrainei, a anuntat joi ca va prelua controlul proprietatilor apartinand statului ucrainean.

„Regiunea eliberata Zaporojie nationalizeaza proprietatile statului ucrainean. Decretul in chestiune a fost semnat de seful administratiei militaro-civile a regiunii”, a declarat pe Telegram unul dintre membrii sai, Vladimir Rogov.

„Astazi, seful administratiei militaro-civile a regiunii Zaporojie, Evgheni Balitki, a semnat un decret de nationalizare a bunurilor apartinand Ucrainei la data de 24 februarie 2022”, a declarat Andrei Trofimov, adjunctul sefului acestei administratii, citat de agentiile ruse, potrivit Agerpres.

Potrivit acestui responsabil, masura priveste „terenurile, resursele naturale, infrastructurile sectoarelor strategice ale economiei”.

El nu a precizat daca centrala nucleara de la Zaporojie, cea mai mare din Ucraina si din Europa, ocupata in prezent de fortele ruse, este vizata.

Aceasta regiune este in mare parte ocupata de Moscova, care a lansat o ofensiva in Ucraina pe 24 februarie, si este vecina cu regiunea Herson, in cea mai mare parte sub control rus.

Fortele Kievului controleaza totusi in continuare capitala cu aceeasi nume a regiunii Zaporojie.

Unul dintre negociatorii rusi privind conflictul din Ucraina a evocat miercuri organizarea viitoare a unui referendum in teritoriile ocupate de rusi, in vederea unei anexari, care ar putea avea loc in iulie.

Controlul Rusiei asupra litoralului Marii Azov (Herson, Zaporojie si Donetk), inclusiv a portului Mariupol, ar permite Moscovei sa formeze un pod terestru pentru a lega teritoriul rus de peninsula Crimeea, pe care a anexat-o in 2014, scrie AFP.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Coruptie la Bacau. Un functionar a lesinat cand a vazut mascatii, el tocmai incasa o spaga de 4.000 de euro

Un angajat al Primariei Bacau a fost prins in flagrant in timp ce incasa o…

2 ore ago

Medvedev ameninta ca Marea Britanie va primi un raspuns cu „munitie speciala”: „Un anumit domn Cameron a cerut ca lupta cu Putin sa fie pana la capat”

Fostul presedinte rus Dmitri Medvedev a avertizat vineri tarile Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)…

54 de minute ago

Cei trei criminali de la Hotel Belmont, eliberati din arestul preventiv. Curtea de Apel Ploiesti a decis sa ii trimita in arest la domiciliu

Cei trei barbati inculpati in cazul omorului care a avut loc in februarie la un…

4 ore ago

Suedia, dispusa sa accepte arme nucleare pe teritoriul ei in caz de razboi. Polonia a anuntat deja ca si ea doreste sa primeasca arme nucleare

Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson s-a declarat luni deschis desfasurarii de arme nucleare in Suedia pe…

2 ore ago

Lavrov: „Rusia este pregatita daca Occidentul vrea sa lupte pentru Ucraina”

Daca Occidentul doreste sa lupte pentru Ucraina pe campul de lupta, Rusia este pregatita pentru…

3 ore ago