Rusii din Transnistria sunt in stare de LUPTA dupa ce avioane ROMANESTI au „incalcat” spatiul aerian al regiunii

news

Tiraspolul si-a plasat unitatile de aparare antiaeriana in stare de lupta, la ordinul liderului separatist transnistrean Evgheni Sevciuk, a indicat miercuri serviciul de presa al asa-numitului Minister al Apararii transnistrean, citat de agentia tiraspoleana de presa Novostipmr si Interfax.ru in paginile lor electronice.

‘Ca urmare a incalcarilor continue ale spatiului aerian al Republicii Moldovenesti Nistrene (RMN) de catre un aparat de zbor al unui stat strain si in scopul opririi zborurilor neautorizate, unitatile antiaeriene ale RMN au fost plasate in stare completa de lupta si pe pozitii de tragere pentru consolidarea masurilor si mijloacelor de aparare’, subliniaza serviciul de presa al ministerului mentionat, citat de Agerpres.

Tiraspolul sustine ca a luat aceasta decizie in urma unor presupuse zboruri neautorizate in perioada 4-27 aprilie in spatiul aerian al Transnistriei, care ar fi fost efectuate de un avion de tip Diamond DA-42 Twin Star, inmatriculat in Romania, dupa cum scriu respectivele agentii de presa.

Intr-o reuniune prezidata de Evgheni Sevciuk, Oleg Beliakov, copresedintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Tiraspolului, a spus ca aceste zboruri au fost efectuate la initiativa Chisinaului si au avut ca punct de pornire orasul Iasi. In cursul acestor zboruri a fost realizata o fotografiere aeriana a teritoriului transnistrean, inclusiv a obiectivelor militare, conform Interfax.

‘Avionul a zburat la o altitudine suficient de joasa deasupra oraselor Rabnita, Dubasari, Grigoriopol si raionul Slobozia. Putem presupune ca fotografierea aeriana, care a avut loc in zona de securitate, a avut un dublu scop: atat civil, cat si militar’, a adaugat Beliakov.

Citeste si: Transnistria cere Moscovei sa actioneze: „Avioane ale Romaniei ne-au VIOLAT spatiul aerian”

Partea transnistreana a initiat convocarea unei reuniuni de urgenta a CUC, in cadrul careia a avut loc un schimb de opinii intre parti, a mai spus Beliakov. ‘In cele din urma (…) Moldova a continuat in mod unilateral sa efectueze zboruri neautorizate in spatiul aerian al zonei de securitate, inclusiv deasupra Transnistriei’, i-a raportat Beliakov lui Sevciuk, potrivit Interfax.

CUC reprezinta un organism trilateral de mentinere a pacii si o structura de comandament militar comuna formata din reprezentanti ai Republicii Moldova, Transnistriei si Rusiei.

Agentia Novostipmr a relatat inca din 20 aprilie despre un presupus avion apartinand Romaniei care ar fi intrat in spatiul aerian al regiunii separatiste Transnistria pentru cartografiere aeriana. Potrivit sursei citate, ‘Ministerul de Externe’ de la Tiraspol a trimis o scrisoare ambasadorului roman la Chisinau, Marius Lazurca (la final de mandat), in legatura cu presupuse fapte de incalcare a spatiului aerian al Transnistriei de catre un aparat de zbor apartinand Romaniei. Ulterior, portalul rusesc Regnum a indicat ca Tiraspolul a pus in tema Moscova in legatura cu aceasta chestiune.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: