Rusii se confrunta cu solicitari „de tip sovietic” de munca suplimentara pentru a sustine razboiul

externe

margarita simonian

Intreprinderile rusesti au solicitat Kremlinului sa autorizeze saptamani de sase zile de lucru, ca parte a unui apel la munca „in stil sovietic” pentru a sprijini razboiul din Ucraina, potrivit Ministerului britanic al Apararii (MoD), scrie Newsweek.

Mass-media si grupurile de afaceri sustinute de statul rus au solicitat Ministerului Economiei sa autorizeze o saptamana de lucru de sase zile pentru a face fata cerintelor economice ale razboiului, aparent fara plata suplimentara.

La 21 mai 2023, principala propagandista rusa Margarita Simonian a sugerat ca cetatenii ar trebui sa munceasca doua ore in plus in fabricile de munitii in fiecare zi.

Tonul conversatiilor face in mod clar ecou unui sentiment de constrangere sociala de tip sovietic.

Liderii sovietici au introdus o saptamana de sase zile in primii ani de existenta a statului comunist.

Saptamana de sase zile insemna ca cetatenii ar fi lucrat sase zile la rand si ar fi avut o zi libera in loc de doua. Insa proiectul a fost considerat un esec, iar sistemul de weekend de doua zile a fost restabilit in iunie 1940, dupa 11 ani de experimente.

Sondajele de opinie din Rusia au aratat ca multi locuitori ai tarii continua sa sustina fortele armate.

Un sondaj realizat in luna aprilie de catre Centrul Levada din Rusia a constatat ca 43% dintre cetateni au declarat ca „sustin cu siguranta” fortele armate ale tarii, in timp ce 32% au declarat ca „mai degraba le sustin”. Doar 16 la suta au declarat ca „nu le sustin”.

Atunci cand li s-a cerut sa explice sprijinul lor, 19 la suta dintre respondenti au spus ca „este necesar sa ne sustinem pe ai nostri, iar 16 la suta au crezut ca este pentru a asigura securitatea Rusiei”. Alte motive invocate au fost „pentru a-i distruge pe fascisti” si pentru a proteja „cetatenii din Donbas”.

Sondajul realizat de Centrul Levada in randul a 1.623 de persoane in varsta de 18 ani si peste din zonele urbane si rurale din Rusia a fost efectuat intre 20 si 26 aprilie. Consiliul Atlantic, un think tank american pentru afaceri internationale, a descris Centrul Levada ca fiind singurul sondaj de opinie independent legitim din Rusia.

Exista o ingrijorare tot mai vocala in randul unor comentatori rusi cu privire la modul in care Vladimir Putin gestioneaza razboiul.

Fostul comandant rus Igor Girkin a afirmat ca tara se va confrunta cu o „razvratire” din partea Grupului Wagner si a liderului sau Evgheni Prigojin.

Prigojin, care a criticat in mod deschis Kremlinul, a declarat ca luptatorii sai se vor retrage din Bahmut pana la 1 iunie, predand „pozitiile, munitia, totul, inclusiv ratiile uscate” trupelor din cadrul armatei ruse.

Girkin, un nationalist rus si fost comandant al fortelor separatiste din regiunea ocupata Donbas din Ucraina, a declarat ca Prigojin pregateste terenul pentru o „revolta” si pentru a da o „lovitura de stat” impotriva Kremlinului cu fortele mercenare Wagner.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: