S-a aflat, cu ce l-ar fi cumparat Dragnea pe judecatorul CCR Petre Lazaroiu. Acesta se ocupa de raportul privind completurile de trei judecatori

politica

Judecatorul CCR Petre Lazaroiu ar fi primit oferta de la PSD de a deveni Avocatul Poporului dupa ce, la 15 aprilie, expira mandatul lui Victor Ciorbea in fruntea acestei institutii, informeaza Europa Libera. Postul anunta ca informatia a fost confirmata din surse politice provenite, deopotriva, din randul puterii si al opozitiei. Cel mai probabil este postul de Avocat al poporului oferit ca recompensa, desi se pare ca PSD ar fi pus intre optiuni si un post in Consiliul de Administratie al BNR.

PSD are nevoie de securizarea institutiei Avocatului poporului, intrucat seful acestei institutii este singurul care poate ataca la CCR o ordonanta de urgenta adoptata de Guvern

Petre Lazaroiu este judecatorul CCR care a primit competenta de a redacta raportul despre completurile de trei judecatori, asupra careia CCR se va pronunta pe 19 aprilie. O decizie favorabila la sesizarea inaintata de Florin Iordache avantajeaza 176 de politicieni care au fost judecati de completurile de trei judecatori, fara sa fie consacrate expres ca fiind specializate in acte de coruptie. Intre acestia, Liviu Dragnea este beneficiarul direct al eventualei admiteri de catre CCR a sesizarii lui Iordache.

Petre Lazaroiu s-a purtat neobisnuit, sustin sursele citate. A fost plecat pana in preziua sedintei la care se dezbatea sesizarea privind completurile de trei judecatori si le-a lasat colegilor sai mai putin de 12 ore pentru consultarea documentarului. A doua zi, cand s-a cerut amanarea unei decizii in plenul CCR, Petre Lazaroiu si-a anuntat colegii ca trebuie sa se interneze pentru probleme la coloana vertebrala.

Petre Lazaroiu este la Curtea Constitutionala din vremea lui Traian Basescu. Fostul presedinte l-a numit pe un rest de mandat, pe locul pe care il lasase liber decesul lui Petre Ninosu. Doi ani a functionat astfel Lazaroiu, din 2008 pana in 2010. Apoi, Traian Basescu l-a numit din nou pe Lazaroiu pe un mandat complet, care ii expira la incepuul lunii iunie.

Intre timp insa, CCR a considerat anul trecut ca judecatorii care ocupa doar resturi de mandat nu mai pot obtine unul nou. Lazaroiu nu s-a conformat acestei decizii a CCR. A iscat chiar o controversa cu fostul consilier prezidential Simina Tanasescu, dupa ce a facut public continutul unei discutii private cu aceasta tocmai pe expirarea mandatului sau la CCR. Tanasescu a plecat de la Cotroceni in urma acestui scandal, in care Lazaroiu a dat interviuri pe larg la A3 pe subiect. El a ramas la CCR judecator si a votat alaturi de ceilalti judecatori numiti de PSD. Cum locul pe care il ocupa este dintre cele trei desemnate de seful statului, succesorul sau va fi numit de Klaus Iohannis.

In iunie mai expira si mandatele a doi alti judecatori, astfel ca raportul de forte se va schimba la CCR. In favoarea actualei puteri. Pleaca Maia Teodoroiu, fost secretar de stat la Ministerul Justitiei in guvernarile PSD, expira si mandatul lui Stefan Minea, care a fost propus de fostul PDL. In locul celor trei, un mandat va fi reinnoit de Klaus Iohannis, iar celelalte doua, de Parlament. La actuala configuratie politica, se pare ca doi noi judecatori la CCR vor fi numiti de coalitia PSD-ALDE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: