S-a spulberat visul infractorilor PSD. Timmermans anunta noi actiuni dure daca modificarile la codurile penale intra in vigoare

news

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a anuntat intr-o scrisoare trimisa primilor patru oameni din statul roman ca executivul european va declansa o procedura preliminara activarii Articolului 7 din Tratatul UE (”optiunea nucleara”) in cazul Romaniei daca modificarile la codurile penale vor intra in vigoare, anunta G4Media.ro, citand surse politice.

Frans Timmermans invoca in scrisoarea citata pentru prima oara Articolul 7 si arata ca ”Rule of law framework” este ultimul pas pe care Comisia Europeana il poate face inainte de declansarea ”optiunii nucleare” in cazul Romaniei.

Timmermans arata in scrisoare ca executivul european este ingrijorat de abaterile Romaniei de la cursul stabilit de MCV, dar si de presiunea pusa pe DNA si Inalta Curte de Casatie si Justitie, si ca modificarile adoptate de Parlament pe 24 aprilie la Codul penal si Codul de procedura penala se adauga la ”ingrijorarile majore” ale Comisiei Europene.

”Daca imbunatatirile necesare nu sunt facute rapid sau daca alti pasi negativi sunt facuti, precum promulgarea ultimelor modificari la codurile penale, Comisia va declansa Rule of law Framework fara intarziere. Acest proces – care precede dialogul necesar pentru a corecta ingrijorarile si a evita activarea Articolului 7 din Tratatul UE – va inlocui MCV. Criteriile si recomandarile relevante din MCV vor fi examinate in cadrul Rule of law Framework. Romania, desigur, ramane obligata sa respecte angajamentele asumate in momentul aderarii, iar criteriile de referinta ale MCV raman deschise pana cand acestea sunt indeplinite pe deplin si in mod satisfacator”, se arata in scrisoarea lui Frans Timmermans.

”Rule of law Framework” este o procedura infiintata de Comisia Europeana in 2014 cu scopul de a contracara amenintarile la adresa statului de drept care au caracter sistemic.

Ambele proiecte au fost dezbatute in procedura de urgenta si au fost contestate de presedintele Klaus Iohannis la CCR, care urmeaza sa discute sesizarea in 28 mai.

Mai mult despre: ,

Comentarii: