„Sa punem Romania sa devina un stat adevarat, fara atatia smecheri, prosti si lepre”. Apelul lui Andrei Plesu in urma cazurilor Ciorbea si Ghita

news

Andrei Plesu este revoltat de modul in care situatii stranii, precum cele determinate de Victor Ciorbea si Sebastian Ghita, au ajuns sa defineasca statul roman in acest moment. „Figuri suspecte de toate calbrele isi bat joc de noi fara rusine”, scrie Plesu pe blogul sau din Adevarul.

Plesu constata ca Victor Ciorbea a aus o „trista pratie de partid”, iar despre cazul Sebastian Ghita spune ca „e un amestec de tragi-comedie, suprarealism si mitocanie dimboviteana”.

„Cind un diplomat occidental mi-a spus, cindva, ca in Romania nu exista inca ceea ce in toate tarile civilizate se cheama „stat”, am fost, mai intii, descumpanit. Ma gindeam ca, eventual, se poate vorbi de un stat incoerent, abuziv, imatur, nefunctional, dar ideea ca poate exista o tara in care „statul” inca nu exista nu-mi trecuse prin cap. Incet-incet, am inteles, totusi, la ce se referea diplomatul strain: in Romania nu exista previzibilitate institutionala, nu exista neutralitate administrativa, nu exista garantie legislativa. Rezultatul, pentru cetatean, este o stare de nesiguranta cronica, de vulnerabilitate dinaintea oricarui tip de abuz. Traiesti intr-o mare de arbitrar, expus fara incetare unui pericol greu de localizat si greu de anticipat. Cu alte cuvinte, ai sentimentul, ca cetatean, ca esti, prin statutul tau precar, victima potentiala a unei nebuloase, in care bunul plac, hazardul si tot soiul de interese private iti hotarasc destinul”, scrie Plesu.

El exemplifica aceasta situatie cu cazul lui Sebastian Ghita.

„Cazul Ciorbea tine mai curind de registrul jalnicului. Cazul Ghita e un amestec de tragi-comedie, suprarealism si mitocanie dimboviteana. Totul e brambura! Un baiat cu alura de golanas insignifiant a devenit vedeta nationala. Aflam ca chefuia, in sedii „acoperite” cu serviciile secrete si cu sefa DNA, ca era prieten si cu Ponta, si cu Coldea si, parca, si cu Basescu, ca dispune de inregistrari „conspirative” (juridic vorbind ilegale), care insa se distribuie impenitent pe postul sau de televiziune. E de negasit, de neanchetat, de nearestat. Intr-un „stat” normal asa ceva e inimaginabil. E un amestec de carnaval, bascalie si criminalitate. Din doua, una: ori ce povesteste dl Ghita e adevarat si atunci inseamna ca suntem pe mina unor derbedei (dintre care insa si el face parte), ori nu e adevarat si atunci insul trebuie rapid bagat la zdup, iar posturile de televiziune care ii difuzeaza delatiunile trebuie amendate greu, sau chiar suspendate.

Pe scurt: ori am fost calariti de figuri suspecte de toate calibrele, ori suntem si acum calariti de aceleasi figuri, sau de unele noi, „reformate”, care isi bat joc de noi fara rusine, fara piedica si, mai ales, cu buzunarele pline. Solutia? Sa punem Romania in situatia de a deveni un stat! Un stat adevarat, fara atitia smecheri, prosti si lepre”, subliniaza Andrei Plesu in Adevarul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: