Austeritate in Japonia. Salariatii opteaza tot mai mult pentru pranzuri ultra-ieftine, de numai 3 euro

externe

Oameni in Tokyo

Chiar si intr-un oras cu zeci de mii de restaurante, inclusiv un numar mare cu stele Michelin, este cu adevarat posibil ca in Tokyo sa cheltuiesti doar 500 yeni (aproximativ 3 euro) pe zi pentru masa de pranz fara sa mananci aceeasi masa modesta zi de zi? Raspunsul, potrivit angajatilor care lucreaza in birourile din capitala japoneza, este un ‘da’ rasunator, relateaza The Guardian.

Dupa doua decenii de capcana deflationista, Japonia este fortata sa se obisnuiasca cu cresterea preturilor ca urmare a razboiului din Ucraina, a problemelor legate de lantul de aprovizionare si a efectelor persistente ale pandemiei Covid-19. Desi a fost scutita de cele mai grave dintre ratele de inflatie galopante care au afectat alte economii de top, gospodariile au fost totusi fortate sa stranga cureaua.

Acest lucru inseamna vremuri mai sarace pentru legiunile de sarariman – barbatii care lucreaza la birou si care obisnuiesc sa manance in apropierea locului de munca la pranz.

Avand in vedere ca cea de-a treia economie a lumii continua sa se lupte cu o criza a costului vietii in care peste 30 000 de produse alimentare s-au scumpit in ultimul an, nu este surprinzator faptul ca frugalitatea se afla in fruntea meniului de pranz al celor mai multi salariati.

Intr-un sondaj realizat anul trecut de Lendex, aproape jumatate dintre salariatii cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani au declarat ca cheltuiesc mai putin de 500 de yeni pe zi pentru masa de pranz. Printre acestia se numarau si cei care isi aduceau propriul pranz de acasa.

Un alt sondaj realizat de filiala japoneza a Edenred, un furnizor de servicii de plata, a constatat ca aproximativ 40% dintre barbatii si femeile care lucreaza la birou si-au redus cheltuielile pentru masa de pranz, in timp ce aproape 70% au declarat ca si-au refuzat mancarurile preferate pentru a economisi bani.

Foto: Deposit Photos

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: