Saptamana de munca de 4 zile intra in teste in Marea Britanie

money

Aproximativ 3.000 de angajati din 60 de intreprinderi urmeaza sa participe – incepand din iunie – la un test la scara larga, in Regatul Unit, a unei saptamani de munca de patru zile.

”Prima mea idee era sa fac voluntariat, dar apoi m-am gandit ca as putea face altceva, sa invat o noua competenta”, de exemplu fizica particulelor, declara Louis Bloomsfield, care vrea, de asemenea, sa petreaca mai mult imp impreuna cu familia sa.

”Sunt atatea lucruri pe care le putem face intr-o zi in plus”, declara entuziasmat acest producator de bere, in varsta de 36 de ani, inspectand butoaie de bere.

Beraria din nordul Londrei la care lucreaza, Pressure Drop, urmeaaza sa participe, incepand din iune, la acest test urias al unei saptamani de munca de patru zile.

Acesta este cel mai amplu test pe aceasta tema care s-a facut pana la acest moment si are obiectivul sa ajute intreprinderile sa-si scurteze programul de lucru – fara sa scada salariile si nici sa-si incetineasca activitatea.

Teste asemanatoare au avut loc in Spania, Islanda, Statele Unite si Canada si urmeaza sa inceapa – in august – in Australia si Noua Zeelanda.

Un director de program, Alex Soojung-Kim Pang, de la 4 Day Week Global, asociatia care organizeaza aceste teste, declara ca testul britanic – pe o perioada de sase luni – va avea avantajul de a oferi mai mult timp intreprinderilor in vederea experimentarii si adunarii datelor.

Adaptarea urmeaza sa fie mai usoara in cadrul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), care pot implementa schimbari mari mai rapid, declara el AFP.

Pressure Drop vizeaza o imbunatatire a starii de bine a angajatilor sai si o reducere, totodata, a amprentei de carbon a intreprinderii.

Societatea Regala de Biologie, care participa la test, anunta ca vrea sa le ofere angajatilor ”mai multa autonomie”.

La fel ca Pressure Drop, ea spera ca o saptamana de munca mai scurta sa atraga noi angajati si mai ales sa ajute la pastrarea celor mai buni dintre acestia, pe o piata a muncii extrem de tensionata in Regatul Unit.

Nivelul somajului – 3,7% – este cel mai mic din ultimii aproape 50 de ani, iar oferta de locuri de munca a atins un record de 1,3 milioane.

Fondatorul berariei, Sam Smith, recunoaste ca prevede unele dificultati, pentru ca ”avem nevoie sa fim deschisi tot timpul, insa acesta este lucrul pe care-l vom studia in timpul testului”.

El vrea sa dea diverse zile de concediu angajatilor si sa infiinteze doua echipe, pentru ca intreprinderea sa functioneze continuu, potrivit News.ro.

O saptamana de munca mai scurta este mai usor de implementat in sectorul serviciilor, care reprezinta 80% din economia Regatului.

Insa, in distributie, alimentatie si bauturi este mai complicat, declara Jonathan Boys, un economist de la Institutul de Dezvoltarea Personalului, o asociatie de profesionisti in resurse umane.

In opinia sa, cheia reusitei testului va fi masurarea productivitatii muncii, mai ales in economia serviciilor, in care o mare parte din munca este mai putin cuantificabila decat productia unei fabrici.

”Daca treceti de la cinci zile la patru, pierdeti o zi de munca, iar prin urmare din productie. Asadar, adevarata problema (…) este daca o crestere a productivitatii va acoperi acea zi care a fost pierduta (…). Daca nu este asa, atunci va fi dificil sa mentinem saptamana de munca de patru zile fara sa sacrificam cresterea”.

Insa Aidan Harper, un co-autor al unei carti care promoveaza un timp de munca de patru zile (”The Case for a Four Day Week”), sustine ca tarile care munesc mai putin au tendinta sa aiba o productivitate mai mare.

”Danemarca, Suedia, Olanda muncesc mai putin decat Regatul Unit si au niveluri ridicate de productivitate”, a declarat el pentru AFP.

Invers, el spune ca Grecia este una dintre tarile din Europa cu cel mai lung program de lucru si cu o productivitate slaba.

Fondatorul cabinetului de recrutare 4dayweek.io, Phil McParlane, declara ca o saptamana de munca mai scurta este o optiune castigatoare atat pentru intreprinderi, cat si pentru angajati.

Cabinetul sau de recrutare, specializat in munca flexbila si intr-un program de munca de patru zile pe saptamana, subliniaza ca numarul intreprinderilor care vor sa angajeze pe platforma sa a crescut de patru ori in ultimii doi ani, ceea ce arata o ascensiune a muncii hibride si cautarea unei mai bune calitati a vietii dupa doi ani de pandemie Covid-19.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: