„Saracia absoluta” in Italia. Numarul saracilor se apropie de un prag record de 6 milioane, cei mai multi se afla in sudul tarii

externe

Giorgia Meloni, islamizare, Europa, civilizatie

Numarul persoanelor care traiesc in saracie in Italia a crescut in 2023 la cel mai ridicat nivel din aproximativ un deceniu, potrivit datelor prezentate luni, in pofida unei reveniri economice de cand au fost relaxate restrictiile legate de COVID.

Cei care traiesc in „saracie absoluta” – care nu au putut cumpara bunuri si servicii esentiale – au crescut la 5,75 milioane, adica 9,8% din populatie, a raportat biroul national de statistica ISTAT. Aceasta cifra este in crestere marginala fata de 9,7% in 2022 si este cea mai ridicata de la inceputul seriei actuale de date, in 2014, precizeaza Reuters.

Economia Italiei si-a revenit mai puternic din recesiunea indusa de COVID 2020-21 decat vecini precum Germania si Franta, cu o crestere concomitenta a ocuparii fortei de munca, dar raportul ISTAT a aratat ca redresarea a facut putin pentru a-i ajuta pe cei mai saraci dintre ei.

Procentul celor aflati in saracie absoluta s-a situat la 9,1% in 2020 si la 9,0% in 2021, in perioada de varf a pandemiei, cand impactul recesiunii asupra familiilor a fost partial compensat de numeroase masuri de sprijin guvernamental.

ISTAT defineste saracia absoluta ca fiind conditia celor care nu pot cumpara bunurile si serviciile necesare pentru „un nivel de trai acceptabil”, care sa le asigure ca nu sunt confinate la marginea societatii.

Cu exceptia unei scaderi in 2019, saracia a crescut in mod constant de la 6,9% in 2014, cand a inceput seria de date ISTAT.

Anul trecut, guvernul de dreapta al Giorgiei Meloni a inceput sa elimine treptat o subventie pentru reducerea saraciei „venitul cetatenilor” introdusa in 2019, ignorand avertismentele unor economisti si ale Bancii Italiei cu privire la impactul asupra saracilor.

Schema, despre care ISTAT a declarat ca a ajutat aproximativ un milion de familii sa iasa din saracie in 2019, a fost eliminata complet de la inceputul acestui an si inlocuita cu o subventie limitata destinata in mare parte celor care nu pot munci din punct de vedere fizic.

Defalcate pe regiuni, cei aflati in saracie absoluta anul trecut se situau la 9,0% in nord, 8,0% in centru si 12,1% in sudul istoric mai sarac.

In timp ce nivelul saraciei in 2023 a crescut in nord si in centru fata de anul precedent, acesta a scazut in sud, arata datele ISTAT.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: