Scandal in Germania: 30 de deputati locali, printre care si de la SPD, cer sa fie oprit ajutorul pentru Ucraina

externe

olaf scholz

Un scandal a izbucnit in Germania din cauza apelului a 30 de deputati locali din aproape toate fortele politice cheie de a opri ajutorul pentru Ucraina, la care s-au alaturat extremistii de dreapta, relateaza Der Spiegel.

O scrisoare deschisa cu motivatia de a „servi pacea” a fost semnata de 32 de persoane, deputati ai districtului Uckermark din landul Brandenburg. Textul a fost publicat pe site-ul oficial al administratiei districtuale.

Acestia au cerut cancelarului federal Olaf Scholz si presedintelui Bundestagului, Berbel Bas, sa „isi asume responsabilitatea pentru o solutionare pasnica in loc sa furnizeze in continuare arme” Ucrainei. Deputatii spun ca se tem de o noua escaladare a razboiului si insista ca Germania ar trebui sa faca tot posibilul pentru a ajuta la incheierea razboiului prin metode diplomatice si „sa promoveze coexistenta pasnica intre popoare”.

Dupa cum subliniaza Spiegel, scrisoarea are o singura fraza de condamnare a atacului Rusiei asupra Ucrainei, dar nu mentioneaza nicaieri altundeva nici pe Putin, nici necesitatea ca rusii sa fie trasi la raspundere pentru crimele de razboi de la Bucea, Mariupol etc.

Scrisoarea nu a fost semnata de reprezentantii unui singur partid – „Verzii”, sub ea se afla semnaturile unor deputati locali ai CDU, SPD, „Democratii liberi”, „Stanga”, populistii de dreapta „AfD” si un reprezentant al scandalosului partid radical de dreapta „Acasa” (Die Heimat, fostul „Partid National Democrat”).

Prezenta acestuia din urma in lista, alaturi de semnaturile deputatilor fortelor politice de frunte, a ridicat multe semne de intrebare din cauza reputatiei acestui partid. La inceputul anului, Curtea Constitutionala Federala a mentinut interdictia de finantare de catre stat a acestuia ca fiind de extrema dreapta.

Liderul fractiunii „Stanga” din parlamentul landului Brandenburg, Sebastian Walter, a declarat ca, in momentul aprobarii semnaturii sale, nu stia ca si „AfD” si „Die Heimat” planuiau sa se alature.

Liderul fractiunii CDU, Ian Redmann, a declarat ca nu au existat restrictii cu privire la cine se va alatura scrisorii.

SPD a incercat sa se distanteze de scrisoare – liderul fractiunii din parlamentul regional, Daniel Keller, a mentionat ca reprezentantii partidului nu ar trebui sa semneze scrisoarea alaturi de „AfD”. Organizatia locala a subliniat, de asemenea, ca nu poate sustine o declaratie unilaterala care nu numeste agresorul si nu ia in considerare necesitatea de a oferi Ucrainei posibilitatea de a se apara.

Sprijinul alegatorilor din Germania pentru partidul de extrema dreapta „Alternativa pentru Germania” a scazut din cauza presupuselor legaturi ale deputatilor sai cu reteaua de influenta pro-rusa, care a fost expusa saptamana trecuta in Europa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: