Scandalul de coruptie de la Bruxelles. Sunt implicati social-democrati si sindicalisti, acestia au primit sute de mii de euro din partea Qatarului

externe

Politia belgiana a arestat-o pe eurodeputata socialista greaca Eva Kaili, vicepresedinta a Parlamentului European, in cadrul unei anchete de coruptie care implica gazda Cupei Mondiale de fotbal, Qatar, a anuntat vineri Parchetul, citat de AFP.

Arestarea a avut loc la cateva ore dupa ce alti patru suspecti au fost retinuti in legatura cu acelasi caz. Toti cei patru sunt fie cetateni italieni, fie originari din Italia, a declarat pentru AFP o sursa apropiata de acest caz.

Kaili este partenera unuia dintre cei patru, un asistent parlamentar al grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, a precizat sursa.

O declaratie emisa anterior de procurorii belgieni a mentionat o tara din Golf ca parte a anchetei, fara a o numi, si desi a spus ca un fost europarlamentar se afla printre cei arestati, nu l-a identificat.

Dar rapoartele de presa belgiene au spus ca tara in cauza este Qatar si l-au numit pe fostul europarlamentar ca fiind italianul Pier-Antonio Panzeri, care a fost deputat socialist in parlament intre 2004 si 2019.

Procurorul federal al Belgiei a anuntat arestarile dupa o serie de raiduri la 16 adrese din capitala Bruxelles. „Perchezitiile de astazi le-au permis anchetatorilor sa recupereze aproximativ 600.000 de euro in numerar”, au precizat procurorii intr-un comunicat. „De asemenea, au fost confiscate echipamente informatice si telefoane mobile. Aceste elemente vor fi analizate in cadrul investigatiilor”.

Anchetatorii „au suspectat o tara din Golf ca a influentat deciziile economice si politice ale Parlamentului European”, a adaugat comunicatul. Acest lucru a fost facut „prin plata unor sume mari de bani sau prin oferirea de cadouri importante” unor personalitati influente din Parlamentul European.

O sursa apropiata de acest caz a confirmat informatiile din presa potrivit carora ancheta se refera la presupusele incercari ale Qatarului de a corupe un fost europarlamentar socialist italian, pe care publicatiile belgiene Le Soir si Knack l-au numit Panzeri.

Panzeri, in varsta de 67 de ani, conduce in prezent o organizatie pentru drepturile omului cu sediul la Bruxelles, numita Fight Impunity.

Potrivit informatiilor secretarul general al Confederatiei Internationale a Sindicatelor (ITUC), italianul Luca Visentini, se numara, de asemenea, printre cei arestati. ITUC a declarat ca este „la curent” cu informatiile din presa, dar ca nu are alte comentarii de facut in prezent.

Presupusa mita vine in contextul in care Qatar, gazda Cupei Mondiale de fotbal, a facut un efort major pentru a-si imbunatati imaginea in fata criticilor privind situatia sa in ceea ce priveste protectia lucratorilor si drepturile omului.

Intervievat luni de AFP, Visentini a salutat progresele facute de Qatar in ceea ce priveste drepturile lucratorilor, dar a insistat ca trebuie mentinuta „presiunea” dupa incheierea turneului de fotbal.

Lucratorii migranti reprezinta peste 2,5 milioane din cei 2,9 milioane de locuitori ai Qatarului, iar conditiile de munca au fost puternic criticate, in special in perioada premergatoare Cupei Mondiale.

Doha a pus in aplicare reforme ale sistemului sau de munca pentru migranti, dar criticii insista ca mai sunt multe de facut pentru a se asigura ca schimbarile au un impact.

Cupa Mondiala din Qatar a fost, de asemenea, afectata de acuzatii de coruptie in legatura cu votul pentru atribuirea turneului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: