Scandalul de coruptie din Parlamentul UE ia amploare, mita s-a dat in bancnote noi-noute. Exista indicii ca Marocul este implicat. Un acord care permite Qatar Airways sa foloseasca spatiul UE este suspect
Urmariti banii – acesta este acum motto-ul anchetatorilor belgieni in scandalul de coruptie in care este implicat Parlamentul UE. In timpul perchezitiilor, politia a confiscat aproximativ 1,5 milioane de euro in numerar. Banii au fost gasiti in genti si valize apartinand vicepresedintelui destituit Eva Kaili, tatalui acesteia si fostului europarlamentar Pier Antonio Panzeri. Marti, politia a prezentat public pachetele de bani, in principal bancnote de 50 si 20 de euro. Acestea erau bancnote proaspat tiparite. Aceasta este o pista promitatoare pentru a face lumina in afacerea mitei. Si nu este singura, potrivit faz.net.
Banii nu se aflau anterior in circulatie, dupa cum relateaza miercuri „L’Echo”. Suma provine direct din tipografia unei banci centrale europene – si, prin urmare, poate fi urmarita cu ajutorul seriilor de pe bancnote. Anchetatorii stiu deja ca o parte din bani a fost retrasa in Belgia. Sumele mai mari trebuie sa fie comandate in prealabil in banci, fiecare dintre ele avand propriile reguli si limite superioare. Este probabil ca anchetatorii sa gaseasca mai multe probe incriminatoare in acest mod – si sa se apropie de sursa platilor.
Marocul ar putea fi, de asemenea, implicat
In timp ce, pana in prezent, procuratura federala belgiana a raportat in mod public doar scandalul de coruptie in legatura cu un „stat din Golf”, presupusul Qatar, Marocul ar putea fi, de asemenea, implicat in acest caz. Mai multe media au citat miercuri din mandatul de arestare UE emis de Belgia, cu care sotia si fiica adulta a lui Panzeri au fost arestate in Italia in weekend.
In consecinta, exista suspiciunea ca Panzeri „a exercitat o influenta politica asupra eurodeputatilor in favoarea Qatarului si Marocului, pentru bani”. Sotia si fiica ar fi ajutat la „transportarea unor cadouri” care proveneau de la ambasadorul marocan in Polonia, Abderrahim Atmoun.
Atmoun, Panzeri si Francesco G., partenerul lui Kaili, care este de asemenea in arest, pot fi vazuti intr-o fotografie din 2017, in timpul unei vizite in Maroc. Atmoun si Panzeri se numesc reciproc „prieteni” pe retelele de socializare.
Potrivit rapoartelor, mandatul de arestare mentioneaza un „gigant”. Potrivit raportului, cuplul „a folosit cardul de credit al unei a treia persoane, care se numeste ‘gigant’”. Expresia provine din convorbirile telefonice interceptate. Nu se stie daca se refera la ambasadorul marocan sau la o alta persoana.
Membrii familiei Panzeri se afla in arest la domiciliu
In mandatul de arestare este reprodusa o conversatie intre Panzeri si sotia sa despre planificarea vacantei de Craciun. Ea „i-a spus ca nu isi permite sa cheltuiasca 100.000 de euro pentru vacanta, asa cum a facut-o anul trecut” si ca i se pare „prea scumpa” o propunere „de peste 9.000 de euro de persoana doar pentru o noapte”. Extrasele explica de ce anchetatorii ii acuza si pe membrii familiei lui Panzeri ca fac parte dintr-o organizatie criminala. Acestia se afla in arest la domiciliu si urmeaza sa fie extradati in Belgia.
Inca o fapta de trafic de influenta?
De asemenea, ar putea exista o noua pista in ceea ce priveste o posibila fapta de trafic de influenta. Presedinta Comisiei pentru transporturi, Karima Delli de la Verzi, s-a adresat marti, intr-un e-mail, coordonatorilor partidelor din comisie. In e-mail ea s-a referit la negocierile cu Qatar privind accesul nerestrictionat al companiei aeriene de stat la spatiul aerian european. UE si Qatar au semnat in octombrie 2021 un acord extrem de profitabil pentru Qatar Airways, care a fost aspru criticat atunci de grupurile de interese europene.
Comisia pentru transporturi nu a fost implicata in negocieri, dar a fost tinuta la curent. Delli a propus declasificarea tuturor documentelor interne ale comisiei privind negocierile, astfel incat acestea sa poata fi examinate. De asemenea, ea a scris ca „avand in vedere ultimele evolutii, ar putea fi dificil sa se dea acordul pana cand nu se va asigura ca acesta a fost obtinut in conditii de transparenta si impartialitate”.
Parlamentul trebuie sa ratifice acordul, desi acesta este deja aplicat in intregime.