Scandalul de spionaj din Austria. Partidul Libertatii, acuzat ca a permis actiunile spionajului rusesc

externe

Cel mai mare scandal de spionaj din Austria din ultimii zeci de ani, care a inceput odata cu arestarea unui fost oficial al politiei si al serviciilor secrete si a dus la o serie de acuzatii, continua. Dupa cum se stie, Egisto Ott, in varsta de 61 de ani, a fost retinut la sfarsitul lunii martie, fiind acuzat de spionaj pentru Rusia, scrie BBC.

Potrivit mandatului de arestare al politiei din Austria, de 86 de pagini, obtinut de mass-media austriaca si germana, Egisto Ott este suspectat ca i-a transmis informatii lui Jan Marsalek, directorul fugar al companiei germane de plati Wirecard.

Marsalek, in varsta de 44 de ani, de asemenea, cetatean austriac, este cautat de politia germana pentru presupuse fraude si se presupune ca se afla in prezent la Moscova, dupa ce a fugit prin Austria in 2020. Presa europeana scrie ca a fost recrutat de agenti rusi inca din 2014.

Mandatul politiei austriece sustine ca fostul sef Wirecard i-a insarcinat pe Egisto Ott si un alt ofiter de securitate austriac sa transmita informatii sensibile Rusiei timp de cativa ani, incepand cu 2017. Ott neaga orice fapta, iar in prezent este in arest.

El a fost suspendat in 2017 si apoi retinut patru ani mai tarziu inainte de a fi eliberat. El a fost arestat la sfarsitul lunii trecute, dupa ce noi dovezi au fost furnizate de serviciile secrete britanice. Ott este suspectat, potrivit anchetatorilor, ca ar fi transmis Rusiei date telefonice de la inalti oficiali ai Ministerului de Interne austriac.

Ziarul austriac Standard scrie ca Egisto Ott se pare ca a obtinut telefoanele oficialilor dupa ce acestea ar fi cazut accidental in Dunare in timpul unei excursii cu barca a Ministerului de Interne. Se presupune ca el a copiat continutul acestora si le-a transmis lui Jan Marsalek si Moscovei.

Este vorba despre continutul de pe telefoanele mobile a trei oficiali de rang inalt din cadrul Ministerului de Interne al Austriei, inclusiv seful ministerului responsabil pentru toate serviciile de politie si de informatii austriece.

De asemenea, el este suspectat ca a obtinut sub pretexte false adresa de la Viena a jurnalistului bulgar Christo Grozev. Grozev este cunoscut pentru investigatiile privind activitatile de informatii rusesti, cum ar fi otravirea in 2022 a politicianului de opozitie Alexei Navalnii, care a murit in acest an intr-o inchisoare rusa din Arctica.

Christo Grozev a parasit Viena de atunci. El a declarat pentru ziarul Falter ca a facut acest lucru din motive de securitate.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a descris cazul Egisto Ott drept „o amenintare la adresa democratiei si a securitatii nationale a tarii noastre”. El a cerut o ancheta rapida.

Partidul Libertatii, lider in sondajele electorale din Austria

Scandalul de spionaj a reinviat temerile ca Austria ramane un focar al activitatii de spionaj rusesti. Partidul Verzilor din Austria, partid din coalitia de guvernamant, l-a numit pe Egisto Ott „varful aisbergului rusesc” din Austria. Verzii au acuzat Partidul Libertatii de extrema-dreapta ca a permis spionajul rusesc sa actioneaze ca „o extensie a bratului Rusiei” in Austria.

Partidul Libertatii (FPO) este acum in opozitie, dar liderul Herbert Kickl a fost ministru de interne din 2017 pana in 2019.

„Avem potentiala infiltrare a serviciilor noastre secrete de catre agenti rusi. Acest lucru este foarte, foarte grav si Partidul Libertatii si Kickl sunt implicati direct”, a declarat liderul parlamentar al Verzilor, Sigrid Maurer. Kickl si Partidul Libertatii au negat toate acuzatiile legate de Jan Marsalek si Egisto Ott.

Partidul Libertatii se opune sanctiunilor UE impotriva Rusiei din cauza invaziei sale in Ucraina. In trecut, a incheiat un acord de cooperare cu partidul Rusia Unita a lui Vladimir Putin. In prezent, este lider in sondajele de opinie, iar Austria urmeaza sa organizeze alegeri parlamentare in acest an.

Mai multe partide au cerut o comisie parlamentara care sa investigheze afacerea, inclusiv o investigatie asupra Partidul Libertatii. Intr-o declaratie, Herbert Kickl a spus ca se declara „in favoarea unei clarificari efective in loc de un spectacol de campanie electorala”.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: